Omroep Lingewaard

Snotneus.

 

Het was al even geleden maar afgelopen week moest ik er toch weer aan geloven. Hoesten , niezen, snuiven, hoofdpijn, spierpijn en het benauwde zweet dat af en toe uitbrak. Dat laatste zou ook met mijn leeftijd te maken kunnen hebben maar de rest viel toch echt toe te schrijven aan een licht griepje, of een zware verkoudheid.

Ik kon niet anders dan me er maar echt even aan over te geven. Onder een dekentje op de bank en tussen de slaapjes door toch maar even de nodige dingen doen terwijl ik ook nog een poging deed om te kijken wat er in de rest van de wereld gebeurde. 

Het bleek dat mijn eigen snotneus niet de enige was die de gemoederen bezig hield. Een andere “snotneus”, (aldus vele social mediavolgers) zorgde ook voor de nodige opschudding door een boze  toespraak over het klimaat te houden waarbij de emoties haar zichtbaar hoog leken te zitten. Schande sprak ze van het wegkijkgedrag gedrag van onze wereldleiders met betrekking tot de aftakeling van onze mooie aarde. Ze was van mening dat haar haar jeugd door hen was afgenomen.

De reacties die hierop volgden waren niet mild. Van “Een gestoord kind dat misbruikt wordt door volwassenen en politici om hun standpunt te verkondigen”, tot vergelijkingen met de Hiltlerjugend en alles wat niet mooi is kwamen voorbij.  En niet alleen Greta (want daar heb ik het nu over) kreeg de volle laag, ook degenen die zich dus wel kunnen vinden in haar standpunten moesten het ontgelden.

Niet veel later speelden andere snotneuzen een rol in het nieuws. Onze minister van emancipatiezaken( ja deze post bestaat echt) had blijkbaar laten vallen dat er anders met het aanbieden van het speelgoed moet worden omgegaan. Het rolbevestigende moet eraf. Dus geen keukentjes en poppen meer in de schappen waar een meisje bij op de doos staat afgebeeld en geen gereedschapsets en autogarages meer waarbij we op de doos een jongen met het spul zien spelen. Er moet geen onderscheid meer worden gemaakt tussen jongens en meisjesspeelgoed vind zij dit kan mede door de winkels anders in te richten waarbij het speelgoed niet meer op geslacht gesorteerd staat. Ook de reacties die deze voorstellen opriepen waren niet mals. Je zou natuurlijk kunnen overwegen om deze minister er meteen uit te knikkeren maar je zou ook eens kritisch kunnen kijken naar wat er nu precies gezegd is en wat de achterliggende gedachte is. Ben je het er dan nog  steeds niet mee eens dan is er niks mis mee om dit op een respectvolle manier te laten weten. Liefst ook in goed Nederlands, dat zou echt de kers op de taart zijn.

Want laten we eerlijk zijn, je durft tegenwoordig online toch bijna je mening niet meer te geven want als deze ook maar een beetje afwijkt van wat de meeste scheldende, boze anderen vinden loop je een grote kans voor rotte vis uitgemaakt te worden.

Zeker als je een publiek persoon bent hoef je maar “dit” te zeggen of het wordt breed uitgemeten in de pers. Kranten smullen ervan om alles wat maar enigszins boze reactie bij iemand op kan roepen meteen online te zetten. Het is vaak even zoeken maar er wordt altijd wel iets gevonden om weer flinke opschudding te veroorzaken. Een bijschrift die de mensen triggert, ook al vat dit de inhoud van het artikel niet op de juist manier samen, doet vaak wonderen. Ze leven ervan, hoe meer reacties hoe beter. Vooral  berichten over de boerka, Islam, asielzoekers, Trump, Greta Thunberg, Femke Halsema en andere politieke kopstukken die ergens al dan niet een steekje hebben laten vallen doen het goed bij de “nu kunnen we weer lekker overal tegen aanschoppen” reaguurders.

Meestal hou ik me wijselijk op de vlakte, ook al ben ik vaak tenenkrommend door de reacties aan het scrollen. Maar soms, heel soms kan ik het niet laten om toch even te reageren. Meestal met een knipoog hopende dat ik het deksel niet op mijn neus krijg

Wil dit nu zeggen dat we de snotneuzen dan maar moeten ontzien of dat we onze al dan niet afwijkende mening dan maar voor ons moeten houden? Nee hoor.

Maar het is wel onze taak om de( toekomstige) snotneuzen een beetje op te voeden. Aan ons is het om te zorgen dat ze respectvol met hun medemens en de daarbij behorende meningen en gebruiken om gaan en dat ze goed voor onze aarde zorgen, of er nu wel of geen klimaatprobleem is.  

Het maakt niet uit of iemand  met auto’s speelt of met poppen. 

Belangrijker is dat we niet met elkaars leven of gevoel spelen. Dan zou de wereld  er sowieso al een stuk mooier uit gaan zien. Toch?

 

Fijn weekend allemaal