Omroep Lingewaard

Sporten voor 50-plussers in Gendt: Meer dan sporten alleen!

“Ik moet nu écht iets aan mijn conditie doen, want ik kom niet meer vooruit én niet omhoog!” Een veel gehoorde kreet en zeker in deze coronatijd kan een goede conditie een bepalende factor zijn.“Bewegen is belangrijk om in het dagelijks leven fitter en sterker te worden en zo blessures en medische aandoeningen minder kans te geven. Als je wekelijks een uurtje samen sport merk je al snel hoeveel plezier je dat kan geven én werk je tegelijk aan het opbouwen van je conditie”, zegt Theo Braam, contactpersoon vanuit de Stichting Welzijn Ouderen Gendt (SWOG).

Door Ingrid Gribling

Gendt – Sporthal Walburgen is de plek waar de Galm sportgroep van de SWOG elke vrijdagochtend te vinden is. Mannen en vrouwen van 50+ zijn dan bezig met oefeningen voor hun spiersterkte, lenigheid en uithoudingsvermogen. Een aantal van hen doet dat inmiddels al jaren. Dat geldt ook voor de sportdocent, Herman Smeenk. Door zijn lange ervaring kan hij de les zo maken dat iedereen aan zijn trekken komt. “Het is de bedoeling om mensen te laten bewegen. Als dat op hun eigen niveau kan blijven ze wel komen”, reageert hij op de vraag of beperkingen van deelnemers een bezwaar zijn. Leeftijd zegt niets over conditie. Een 75-jarige kan fitter zijn dan een 40’er. Hij gaat uit van het niveau van de groepsleden. Iedere les heeft dezelfde opbouw. Eerst een warming up, daarna een stukje conditietraining en een of ander balspel. Tot slot een cooling-down om de spieren tot rust te laten komen.
Toch is geen les hetzelfde en dat wordt door de sporters gewaardeerd.
Er wordt lekker gesport, maar er is zeker ook tijd voor een dolletje.

Jos Klaassen (68) en Annie Keuper (61) kijken echt uit naar de wekelijkse les. “Het sociale aspect is misschien nog wel belangrijker dan het sporten alleen”, vinden deze twee sporters. De combinatie van lekker bewegen en daarna gezellig samen koffiedrinken (met of zonder koekje!) blijkt een gouden vondst. En het goede nieuws is dat er nog plaats is in de groep!
Overigens zijn er ook buiten Gendt sportgroepen actief. Daarover meer informatie bij Sportcoach Quint van de Ven van de Stichting Welzijn Lingewaard.

Ook belangstelling voor sporten bij de vrijdaggroep van de SWOG?
Bel of mail met de contactpersoon Jos Klaassen
MB-0638-67 88 14
EM-j.klazo@scarlet.nl

 

Foto: Khaled Abdullah