Omroep Lingewaard

Sterren kijken in Haalderen tijdens de nacht van de nacht…

Doordat Nederland een van de meest verlichte landen van Europa is, zien we ’s nachts niet meer dat we altijd omgeven worden door miljarden flonkerende sterren. Echter als het nieuwe maan is, dan is de nacht op zijn donkerst. Nieuwe maan valt dit jaar samen met de Nacht van de Nacht op 29 oktober. Dit biedt ons een uitzonderlijke en uitgelezen kans om de grootsheid van het heelal, waarvan we toch écht deel uitmaken, te ervaren. Vele sterren zijn dan nog met het blote oog zichtbaar tot op bijna een paar duizend lichtjaren van ons vandaan! Het zijn er zó veel dat het moeilijk lijkt om hieruit wegwijs te worden. Tijdens onze excursie op een donkere plek waar je 360 º rond kunt kijken, willen we jullie laten zien dat dit makkelijk wordt aan de hand van een (zomer)driehoek, een (herfst)vierkant, een vijfhoek (Voerman) en in de winter de (winter)zeshoek. De Grieken konden vroeger iedere dag van dit schouwspel genieten en verbonden veel van hun mythische verhalen aan sterrenbeelden. De goden, helden, monsters en dieren van deze mythes, waarover we je iets vertellen, voeren je aaneengesloten door het heelal en helpen je oriënteren, iedere nacht weer. We melden ook feiten over de sterren en misschien zoomen we met een telescoop in op de Plejaden of een andere ster of nevel.
Nieuwsgierig geworden?

Geef je op bij Alice Kuijf via [email protected]
Er is slechts plaats voor 25 deelnemers en alleen mensen die zich hebben opgeven kunnen meedoen!
Neem je sterkste (nacht)bril, en je kijker mee en kleed je warm aan.
Zodra je aanmeldt ontvang je informatie om van te voren al te oriënteren.

Bij bewolkt of slecht weer gaat de excursie niet door. Dat melden we dan ook per e-mail.
Deze excursie wordt georganiseerd door IVN RijnWaal in samenwerking met KNVWS Arnhem.
We hopen hiermee duidelijk te maken dat je, net zoals je sterren niet ziet door veel verlichting, je buiten de lichtstraal van een lantaarnpaal niets meer ziet. Hoezeer doen we onszelf, en alle plant- en diersoorten te kort met die schijnbare veiligheid van te veel verlichting ’s nachts.

De excursie is op zaterdag 29 oktober om 20.00 uur. Verzamelen om 19.45 uur op de carpoolplek, kruispunt Van Elkweg N389 en Papenstraat in Bemmel. We carpoolen naar de uiteindelijke plek van waarneming.