Omroep Lingewaard

Tand des tijds….

Het is woensdagmiddag. Mijn zoon heeft twee vriendjes op bezoek en traditiegetrouw zijn ze druk aan het gamen. Ondertussen vinden er interessante gesprekken plaats waarbij ik al strijkend als vanzelf getuige van ben. Het gaat over het krijgen van een beugel. Mijn zoon die overduidelijk meer van mij heeft geërfd dan alleen mijn humor moet er binnen nu en niet al te lange tijd ook aan geloven. Onderzoekend bekijken de mannen elkaars tanden en bespreken ze wie naar welke tandarts gaat. “Wij zijn bij die man” zegt mijn zoon. “Oh” zegt het ene vriendje “Wij gaan naar altijd naar die vrouw”. “Die man is beter” vervolgt het andere vriendje waarop het ene vriendje weer heel stellig zegt: “Echt niet, wij gaan altijd naar die vrouw, dat is tenminste een lekker chickie.” Ik lach even hardop. Drie jongens van tien die praten als een stel mannen die met een biertje aan de bar zitten. Van de ene kant is het natuurlijk allemaal nog heel onschuldig maar van de andere kant zet het me ook wel even aan het denken. Als jongens nu al zo over vrouwen praten wat zegt dat dan over later? In dit geval waarschijnlijk niet veel. Mijn zoon is nog totaal niet met “chickies” bezig maar de puberteit ligt om de hoek en dan kan alles opeens zomaar anders worden.

De manier waarop er met vrouwen wordt omgegaan en naar vrouwen wordt gekeken is de laatste tijd ook veelvuldig in het nieuws geweest. De hele #metoo affaire. Vrouwen uit andere culturen die eindelijk rijles mogen nemen. Vrouwen die ervoor kiezen om niet langer een hoofddoek te dragen. En als meest recente ontwikkeling: het verdwijnen van vrouwen in uitdagende kledij die dienen ter vermaak bij diverse sportevenementen. “In de Spaanse wielerronde Vuelta krijg je als winnaar geen kusjes meer van de rondemiss. Dat is seksistisch. De pitspoes verdwijnt uit de Formule-1-wereld en de walk-on-girls die bij darts de pijltjes gooiende bierbuiken begeleiden, zijn ook exit. De vrouw als lustobject gaat bij het vuil” zo viel er in de media te lezen. Het zou niet meer van deze tijd zijn.

Tja, de tijden veranderen. Zo ook in het leven van alledag. Gingen we vroeger vaak met angst en beven naar de tandarts, nu behoort dat ,getuige de jeugd, ook tot het verleden. En of dat nu dankzij de tandartschickies komt laat ik in deze maar even in het midden.
Gelukkig staan de dolle dagen weer voor de deur en mogen we ons vier dagen lang lekker kleden zoals we willen. Uitdagende pitspoezen, sexy walk on girls , charmante rondemissen, mannen die voor even een lekker chickie willen zijn, alles kan en mag zolang diegene zich er zelf maar prettig bij voelt. Maar pas wel op. Maak het niet te bloot want het kan koud worden tijdens de carnavalsdagen waardoor de kans op klappertanden ontstaat.

Ik ga morgen in ieder geval meelopen in de optocht in ons mooie Doornenburg en daarna lekker aan de neut en leut. Wie weet voor het laatst in ons dorp al hoop ik met heel mijn hart dat deze traditie de tand des tijds zal overleven.
Fijne carnaval allemaal