Omroep Lingewaard

Thetis sluit historisch seizoen in stijl af in zinderend spannende finale.

tekst: Stephan van Wouwe
Wat hebben 30 maart 2019 en 22 juni 2019 met elkaar gemeen? Het zijn voor Thetis heren 1 beide historische data die voor eeuwig in de clubgeschiedenis gebeiteld zullen staan. Kampioen in de 1eKlasse District Oost (met promotie naar de 3e Klasse Bond als bonus) en winnaar van de KNZB District Oost bekercompetitie 2019. De unieke, zo vurig gewenste dubbel, à la het Ajax van coach Erik ten Hag, is behaald. In een zinderend spannende finale, in het hol van de leeuw, werd Piranha heren 1 verslagen.

In een seizoen – dat qua resultaten misschien wel nooit meer evenaart zal worden – waarin teamgeest, hard werken, mentale weerbaarheid en het collectief centraal stonden bij de heren uit Gendt, vond afgelopen zaterdag de apotheose van de KNZB District Oost bekercompetitie 2019, plaats. Locatie: het schitterende buitenzwembad van de Universiteit Twente, toevalligerwijs het thuisbad van tegenstander Piranha. In een prachtig decor: ondergaande zon, aangename temperatuur, links publiek van Piranha, rechts publiek van Thetis, en twee ploegen die tot het uiterste wilde gaan om de beker te winnen, ging de wedstrijd om 19:30 van start.

Fit, gemotiveerd en met volledige bezetting ging het team van coach André Milder het water in. Het strijdplan was duidelijk, nu was het aan het team om dit te gaan uitvoeren. Dit gold echter ook voor tegenstander Piranha, volgend seizoen weer spelend in de 1e Klasse District Oost na één jaar afwezigheid, waardoor het een echte finale werd: niet goed maar wel bijzonder spannend.

De wedstrijd wist in de eerste periode nog niet echt te ontbranden, waarbij er door beide teams goed verdedigd werd en Thetis aanvallend 2 overtal situaties niet wist te verzilveren. Doordat Piranha haar kansen in de man-meer situaties wel wist te benutten, stond er na de 1e periode een 2-2 tussenstand op het scorebord.

In de tweede periode wisten de mannen uit Gendt beter om te gaan met de geboden kansen. Met vlot lopende aanvallen en goed verdedigend werk wist Thetis eindelijk een gaatje te slaan met tegenstander Piranha. Halverwege de wedstrijd stond er een 5-3 tussenstand op het scorebord, en leek het erop dat Thetis in de tweede helft v/d wedstrijd door kon gaan pakken.

Niets bleek echter minder waar. Met hernieuwd elan vocht Piranha voor wat het waard was en wist het, dankzij 2 goed uitgespeelde man-meer situaties, snel de opgelopen achterstand weg te werken. Thetis was aanvallend zoekende, speelde in deze fase v/d wedstrijd stroperig en het leek alsof de energie uit het team was weggelekt. Gelukkig was er in de laatste minuut Raymond Rikken die het team een steuntje in de rug gaf, door met een schitterende boogbal de stand weer in het voordeel te brengen van Thetis: 6-5.

Voor de start v/d laatste periode spoorde coach André Milder zijn manschappen nog één keer aan. Geef alles, nog 6 minuten spelen en dan zit het seizoen erop, en dan sluiten we af met de dubbel!

Die coach van Piranha zal waarschijnlijk een peptalk met dezelfde strekking gegeven hebben voor aanvang van de laatste periode, want het was ongemeen spannend en beide teams bleven aan elkaar gewaagd. Eerst wist Piranha de gelijkmaker aan te tekenen, waarna Thetis via een benutte man-meer situatie, met nog 1:30 minuut op de klok, weer op voorsprong kwam en de wedstrijd uit leek te kunnen spelen. Het zou echter finale onwaardig zijn als de tegenstander zich gewonnen zou geven, en met nog 18 seconden te spelen beloonde één v/d scheidsrechters een tamelijk onschuldig duel met een strafworp: 7-7.

De wedstrijd leek beslist te gaan worden met een strafworpen reeks, ware het niet dat Thetis, in de persoon van Joeri van Bon, nog één Houdini-act had bewaard om dit seizoen mee af te sluiten. Met nog 5 seconden op de klok kreeg de mid-voor de bal aangespeeld, waarna hij goed wegdraaide bij zijn directe tegenstander en de bal binnen schoot. Euforie maakte zich hierna meester van Thetis en de meegereisde supporters, daar Piranha in de laatste 5 seconden niet meer tot een echte aanval wist te komen en de wedstrijd beslist was.

Periodestanden:

2-2; 5-3; 6-5; 8-7

Doelpuntenmakers:

Wilco Rutten, Joeri van Bon, Edo den Boef (2); Mark Verbaten, Raymond Rikken (1)

Thetis heren 1 had historie geschreven! Nadat 2 seizoenen geleden de KNZB District Oost beker voor de eerste keer gewonnen was, ging hij nu opnieuw mee naar Gendt. Samen met het al eerder gewonnen kampioenschap en de bijbehorende promotie naar de 3e Klasse Bond, een unieke, historische prestatie. Het was een fantastisch seizoen, waarvoor Thetis heren 1 iedereen die ons heeft aangemoedigd, gesponsord, getraind, gecoacht, gefloten heeft of achter de jurytafel heeft gezeten, hartelijk voor wil bedanken. Hopelijk zien we jullie komend seizoen weer, in de 3e Klasse Bond, regio Zuid!