Omroep Lingewaard

Verbouw voormalig Stadhues Huissen afgerond…

Op dinsdag 14 maart a.s. wordt het voormalig Stadhues Huissen officieel heropend als een gebouw dat tijdelijk huisvesting biedt aan de bewoners van Sancta Maria, onderdeel van RijnWaal Zorggroep en aan de bibliotheek Huissen.
Begin vorig jaar startte Bouwonderneming Veluwezoom Verkerk in opdracht van gemeente Lingewaard en Volker Wessels Vastgoed met de werkzaamheden. Na een intensieve bouwperiode verdwijnen langzamerhand de containers en bouwmaterialen uit het straatbeeld. Toch moet er nog het een en ander gebeuren.

Bibliotheek
Momenteel treft bibliotheek Huissen voorbereidingen om zich te huisvesten in het gedeelte dat gelegen is aan de Langekerkstraat. Als alles volgens planning verloopt, opent de bibliotheek op 1 maart a.s. haar deuren.

Entree kapel
Ook de entree naar de kapel krijgt een ander aanzicht. Zo zal de oude kapelmuur van weleer weer in ere worden hersteld. De kapel kan worden gebruikt als trouwlocatie en voor maatschappelijk-culturele activiteiten.

Buitenomgeving
De grasrand langs de achterzijde van het voormalig klooster en voor de glazenpui aan het Raadhuisplein is vervangen door parkeerplaatsen. Op enkele plaatsen wordt de markering hiervoor nog aangebracht. Ook wordt de klok van de Antoniuskapel weer hersteld zodat deze weer kan luiden.

Naamgeving gebouw
Gemeente en toekomstig eigenaar Waardwonen willen graag de inwoners betrekken bij het zoeken naar een nieuwe naam voor het gebouw. Daarom is er een wedstrijd uitgeschreven. Vanaf donderdag 9 februari tot
3 maart a.s. kunnen suggesties gemaild worden naar [email protected]
Een deskundige commissie beoordeelt de inschrijvingen en op 14 maart wordt de naam onthuld

Sancta Maria naar een moderne woonvorm
Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor de sloop van “het oude” Sancta Maria. Na de sloop wordt gestart met de bouw van een nieuw modern Woon-zorgcentrum. De vertrouwde naam Sancta Maria zal blijven. Als alles volgens planning verloopt, is deze bouw eind 2018 afgerond. Dan kunnen de bewoners, die nu tijdelijk gehuisvest zijn in het Stadhues, terugkeren naar een modern Woon-zorgcentrum, passend bij de normen van deze tijd. Een woonvorm waar gehuurd kan worden en waar een woonvorm komt voor mensen die intensieve zorg behoeven. Daarna gaat Waardwonen de huidige zorgappartementen ombouwen naar huurappartementen.

Het gemeentebestuur is tevreden met de uitstraling en het gebruik van het gebouw.
Wethouder Theo Janssen zegt hierover: “Het voormalig Stadhues heeft zijn monumentale uitstraling behouden en de restauratie is geheel in stijl op adequate wijze uitgevoerd.
Ook de herbestemming van het gebouw voor wonen/zorg in combinatie met een sociaal-culturele invulling draagt zorg voor een goede en duurzame bestemming voor het gemeentelijk monument”.
De wethouder spreekt ook zijn dank uit naar de directe omwonenden die een jaar lang op fantastische wijze is omgegaan met de overlast die de bouw met zich mee heeft gebracht. Heel Huissen kijkt uit naar de officiële opening, aldus wethouder Janssen.