Omroep Lingewaard

Verdiende overwinning RKHVV Dames1 tegen Fortuna’54…

RKHVV Dames1 zag vorige week een goede teamprestatie tegen DTS uit Ede niet beloond worden. Maar waar het RKHVV niet mee zat had DTS het geluk van een ploeg die bovenin mee draait. Waardoor de ploeg uit Ede met een 2-3 overwinning stiekem weer vertrok uit Huissen. Door deze nederlaag bleef RKHVV in acuut degradatiegevaar. Maar deze zaterdag waren er weer nieuwe kansen. De reis ging naar Geleen in het mooie Limburg. Tegenstander was rode lantaarndrager Fortuna’54. Het beloofde een boeiende degradatiekraker te worden vol met spanning, inzet en strijd waarbij overlevingsdrang de boventoon zou voeren, en het voetbal naar het tweede plan verwezen zou worden. Beide ploegen kregen in de vorige speelronde een enorme dreun te verwerken. Vooraf was het daarom een moeilijke uitslag te voorspellen.

RKHVV zat in een moeilijke fase voor de winterstop en kampten met een waslijst aan blessures en behoorlijke personele problemen die de ploeg teisterde, de laatste driepunter, die de ploeg van trainer Frans Koenen boekte was alweer ruim vier maanden geleden.

Na een bus reis van ruim twee uur naar het zuiden van Nederland werd er om 17:00 uur afgetrapt op het mooie sportpark Graaf Huyn in Geleen de thuishaven van FC Geleen Zuid waar ook de Dames tak van Fortuna’54 haar thuiswedstrijden spelen. De weergoden waren niet goed gezind deze middag in Limburg. De gehele wedstrijd geselde een harde wind en slagregens beide teams, begeleiding en de aanwezige supporters.

RKHVV moest winnen deze middag om er nog iets van te maken en dat leek de ploeg uit Huissen terdege te beseffen en ze schoten daarom ook zeer gedreven en uitermate voortvarend uit de startblokken. Aanval na aanval rolde op het doel van de wat timide gestarte Fortuna’’54 die zich vooral bezig hielden met verdedigen. RKHVV had al na vijf en een halve seconden op voorsprong kunnen komen. Carolien Filippo werd prima bediend op rechts. Maar haar messcherpe voorzet werd door iedereen gemist. RKHVV bleef de aanval zoeken en kreeg een paar aardige mogelijkheden om de score te openen. Maar door goed keeperswerk van de keepster van Fortuna’54 bleef de stand vooralsnog gelijk.

Dan de 21E minuut. Een ragfijne combinatie door het midden tussen Suus Daniëls en Carolien Filippo werd door laatstgenoemde keurig afgemaakt 0-1. De ban was gebroken maar RKHVV kreeg een bittere pil te slikken in de 27E minuut. Fortuna’54 kwam op gelijke hoogte door een verwoestende uithaal net buiten de zestien van Justine Gomboso. De bal sloeg als een granaat via de onderkant van de lat achter de kansloze RKHVV keepster Lotte Jacobs in het doel 1-1, en RKHVV moest weer op jacht naar een voorsprong. Die zou er dan ook komen in de 32E minuut. Weer was het Carolien Filippo die uitstekend werd aangespeeld door Milou Engelen en vrij voor het doel met een subtiele voetbeweging de 1-2 in het doel prikte.

Deze stand was een terechte afspiegeling van de krachtverhoudingen. RKHVV was de spelbepalende en veel betere voetballende ploeg. Vlak voor de thee of limonade pauze in de 45E minuut was de wedstrijd beslist. Weer was het de ongrijpbare Carolien Filippo die de bal na een fraaie combinatie over vele schijven door de benen van de Fortuna’54 keepster tegen de touwen joeg 1-3.

In de tweede helft begon RKHVV net zo sterk als dat ze het de gehele eerste hadden laten zien. Het team voetbalde degelijk, tactische sterk en troefde de tegenstander op basis van teamkracht volledig af. Logischerwijs kwam dan ook de 1-4 op het bord te staan. Een strakke vrije trap van Diede Baghus in de 52E minuut werd tegendraads door Milou Engelen fenomenaal ingekopt. Het wachten was nu op meer treffers. Maar die bleven voorlopig uit. Fortuna’54 kwam uit de loopgraven. Maar de speldenprikjes van de Limburgse speelsters werden vakkundig tegen gehouden door de RKHVV verdedigsters Arte Brueren. Lois van Daalen, Marieke Peters en Anne Hendriks.

Dan de 73E minuut. Anne Maguire begon aan haar zoveelste rushes richting Fortuna’54 doel. ( waar haalt ze deze energie vandaan).Maar werd binnen de zestien tegen het kletsnatte kunstgras gewerkt en een terechte strafschop als gevolg. Suus Daniëls die vorige week nog pijnlijk miste tegen DTS Ede schoot nu onberispelijk raak 1-5. In de 82E minuut werd het ook nog 1-6. Carolien Filippo was net iets eerder bij bal dan de Fortuna”54 keepster na een splijtende pass vanuit het middenveld. En ze kon de bal eenvoudig binnen schuiven.

Een zeer belangrijke overwinning op deze natte, donkere en koude zaterdagmiddag. En gezien de uitslagen van de concurrenten was iedereen weer hoopvol gestemd op een goede afloop van deze competitie. Maar we zijn er nog lang niet. Er zal de komende weken met net zoveel passie, inzet en strijd gespeeld moeten worden als tegen Fortuna’54. En dan komt het wel goed. En wat ook belangrijk is dat het blessurespook de Blauwenburcht de rug heeft toegekeerd.

Volgend weekend is RKHVV vrij en de zaterdag daarna 05/03 komt Fortuna Wormerveer op bezoek in Huissen. Ook weer een zeer belangrijke degradatiekraker,omdat de vrouwen uit Wormerveer net zoals RKHVV hevig strijden voor lijfsbehoud.

We zien U graag langs de lijn om de Dames van RKHVV1 te steunen in deze belangrijke fase van de competitie.

Bron: Willie Sluiter/RKHVV