Omroep Lingewaard

Waardsche Klei…

Tijdens het komende Gendtse Kersenfeest presenteert Herman Buurman zijn tweede boek. Een historische roman, zich afspelend in de tweede helft van de negentiende eeuw met het Betuwse Gendt, Hulhuizen en Nijmegen als decor.

Een verhaal over Frans Bouwman die als jongeman na het overlijden van zijn vader onderdak vindt bij Van ’t Lindenhout in het weeshuis aan de lange Brouwerstraat in Nijmegen.
Volwassen en inmiddels ervaren als bouwer slaagt Frans als ondernemer en sticht meerdere bedrijven. Zo koopt hij de in de Gentse uiterwaarden gelegen verlaten oude steenfabriek ”Waardsche Klei” en maakt van dit bedrijf een groot succes.
Steenfabrikage en de erbarmelijke omstandigheden waaronder arbeiders met hun gezinnen leven, vormen naast aspecten als onwetendheid, gezagsverhoudingen en uitbuiting, de belangrijke onderwerpen van dit boek.

Een felle concurrentiestrijd tussen de steenfabrieken ”Waardsche Klei” en ”Scholten & Co” is de rode draad van het verhaal. Klei als grondstof voor stenen is de inzet van een strijd die met bruut fysiek geweld, vernieling en brandstichting wordt uitgevochten.
Fictie/non fictie met als hoofditems: De opvang van wezen, Weezendorp Neerbosch, steenfabrikage in de Betuwe toegespitst op Gent, de bouw van het Fort Pannerden, de pokkenepidemie van 1870 tot 1872, het slopen van de Nijmeegse stadswallen, bouwen en stadsontwikkeling, ondernemen tijdens het begin van de industriële revolutie.

Herman Buurman schreef eerder het boek ”Op de blotes ien de nattes”, een boek over de streektaal van de Over-Betuwe en bracht dit in 2015 uit.

Te koop bij Bruna Gendt. Prijs €20,-