Omroep Lingewaard

Waterpoloteam Thetis Heren 1 schrijft historie ……

Lingewaardse waterpolovereniging Thetis uit Gendt schrijft geschiedenis met het winnen van de beker in District regio Oost 2017. Na een spannende strijd wordt WWV uit Winterswijk in zwembad ’t Timpke in Borculo met 6-4 verslagen.

Na een wekenlange voorbereiding was het afgelopen zaterdag (24/6) dan eindelijk zo ver voor de heren en dames 1 uit Gendt. Beide teams hadden zichzelf geplaatst voor de finaleronde v/d KNZB Districtsbeker regio Oost, tegen respectievelijk Aquapoldro uit Apeldoorn (dames 1) en WWV uit Winterswijk (heren 1). Waar de dames van Thetis het afgelopen jaar al hadden bekroond met de titel in de tweede klasse district, en de bekerfinale de kers op de taart was, was deze wedstrijd voor de heren de eerste echte kans om een prijs te pakken in de zes jaar dat de formatie als team samenspeelt. Met een spelersbus vertrok de voltallige selectie inclusief begeleiding om 16:30 uit Gendt op weg naar Borculo, waar eerst de dames hun finale zouden spelen, gevolgd door het slotstuk v/h weekend, de finale van het Thetis heren 1 uit Gendt tegen WWV heren 1 uit Winterswijk.

In een spannende wedstrijd tegen de dames 1 van Aquapoldro, afgelopen seizoen als derde geëindigd in de 1e klasse district regio Oost, de klasse waarin de dames 1 van Thetis dankzij het kampioenschap van dit seizoen komend jaar acte de préséance zullen geven, kwam het team van coach Snel net een beetje effectiviteit en geluk tekort om de kers op het seizoen te zetten. Aquapoldro zette de wedstrijd meteen naar haar hand en het krachtsverschil kwam tot uiting in de 11-7 einduitslag in het voordeel van de dames uit Apeldoorn.

Toen was het de beurt aan de heren van Thetis. Zoals gezegd, was de voorbereiding na het bereiken van de finale in alle hevigheid losgebarsten. Specifieke trainingen gericht op de sterke en zwakke punten van tegenstander WWV, een uitgebreide analyse van de tegenstander door coaches Geveling en Milder, en tot slot een oefenwedstrijd tegen de talenten van ENC uit Arnhem, alle mogelijke middelen werden benut om zo goed mogelijk voorbereid aan de wedstrijd te kunnen beginnen.

De sterke punten van WWV, een tegenstander waar de heren uit Gendt inmiddels al 5 seizoenen de degens mee kruisen, met telkens weer met een spannende wedstrijd tot gevolg die helaas vaak in het voordeel van de tegenstander uit Winterswijk geëindigd was, zijn bij Thetis inmiddels wel bekend: een snelle tegenstander die zeer doelgericht is en één absolute vedette heeft die de lijnen uitzet en de meeste doelpunten voor zijn rekening neemt. Het was voor de heren uit Gendt dan ook zaak een goede pressing te spelen, waarbij de discipline getoond moest worden om aan het eind van elke aanval terug te vallen in de verdediging, om snelle uitbraken van WWV te voorkomen.

Vanaf het eerste moment wisten de mannen van coaches Geveling en Milder de meegegeven opdrachten uit te voeren. Rustig, met beleid werd elke aanval gespeeld, en zodra een van de spelers het initiatief nam om op het doel van WWV te schieten, was de rest v/h team al bezig met zijn verdedigende taken. De toon werd aan het begin van de wedstrijd meteen gezet door een snelle goal van afstand van Wilco Rutten, waarna WWV meteen een versnelling hoger schakelde en na het een aantal kansen gekregen te hebben, wist het middels een man-meer situatie de score weer gelijk te trekken, om 1 aanval later zelfs op voorsprong te komen (overigens de enige voorsprong gedurende de hele wedstrijd). Thetis liet zich niet gek maken en bleef volharden in de gekozen tactiek, wat resulteerde in een goede serie aanvallen met doelpunten van Edo den Boef en Benno Schouten en een 3-2 voorsprong aan het einde van de eerste periode.

Het goede spel wisten de heren uit Gendt in de tweede periode door te zetten. Dankzij de strakke pressing en goede verdedigende acties kreeg keeper Stephan van Wouwe de kans zich te focusen op de momenten dat hij echt nodig was, met een aantal mooie reddingen tot gevolg. Doordat tegenstander WWV zich niet echt raad wist met het sterke verdedigen van Thetis, groeide het vertrouwen bij de mannen uit Gendt en dat resulteerde weer in mooie acties en doelpunten van Dennis Sonderen en Edo den Boef, de routinier die in Borculo opstond en Thetis scorend bij de hand nam. Het sterke verdedigende spel resulteerde tevens in slechts 1 tegendoelpunt van WWV in de tweede periode, waardoor het scorebord halverwege de wedstrijd een 5-3 voorsprong voor Thetis weergaf.

In de rust v/d wedstrijd hamerden coaches Geveling en Milder op het belang van de derde periode. De derde periode en Thetis gaan over het algemeen net zo goed samen als water en vuur. Afgelopen zaterdag echter, bleven de heren van Thetis geconcentreerd aanvallen en verdedigen, gesteund door een magistrale goal van den Boef (zijn derde goal v/d avond), die vanaf halverwege eigen helft de keeper van WWV verraste met een strak schot in de korte hoek. Verdedigend bleven alle spelers van Thetis zich onderscheiden en goede blokacties, een strakke pressing en weinig uitsluitingen, waardoor keeper van Wouwe met een aantal puike reddingen zijn doel de derde periode schoon wist te houden; een 6-3 tussenstand tot gevolg.

De laatste periode begon. En hij was zenuwslopend. Over en weer werden er kansen gecreëerd en gemist. Bij zowel WWV als Thetis begon de vermoeidheid en inspanning van de zware wedstrijd zijn weerslag te krijgen op de spelers met een mindere passing, miscommunicatie en meer fysieke strijd aan beide kanten tot gevolg. Maar, WWV kwam maar niet tot scoren en het geloof in de overwinning groeide gestaag bij de heren uit Gendt. Met nog twee minuten te spelen wist WWV de marge terug te brengen tot twee doelpunten, waarna coach Geveling met nog 1:34 op de klok zijn laatste time-out aanvroeg. Hij gaf aan dat WWV nog maximaal 2 kansen zou krijgen om een doelpunt te maken, gezien de geringe tijd die de wedstrijd nog zou duren. Het devies: rustig de aanval opbouwen, 30 seconden vol spelen en opperste concentratie in de verdediging, zonder daarbij zware overtredingen te maken. Dit lukte maar ten dele, want WWV had binnen 15 seconden de bal veroverd na een aanvallende fout. Nog een keer die avond wist keeper van Wouwe zich te onderscheiden door van dichtbij een intikbal te keren. Met nog minder dan 30 seconden op de klok werd de wedstrijd gecontroleerd uitgespeeld door Thetis en kon het feest beginnen.

De KNZB District Oost beker 2017. Een echte, tastbare prijs, die als beloning gezien mag worden voor zes jaar hard werken, keihard trainen, vallen en weer opstaan. Een prijs ook, waarmee spelers Mitch Nieman (wegens studie tijdelijk een stapje terug naar heren 2), Sietse van de Schoor (volgend seizoen spelend bij een vereniging dichter bij huis) en Hans Balkema (na jaren van trouwe dienst in heren 1 toe aan wat welverdiende rust) een extra mooi afscheid van Thetis nemen.

Het feest duurde tot in de vroege uurtjes en het is maar goed dat de voorbereiding op het nieuwe seizoen voor heren van Thetis pas in augustus start. Voldoende tijd om na te genieten van dit prachtige resultaat.

Periodestanden:

3-2; 5-3; 6-3; 6-4

Doelpuntenmakers:

Edo den Boef (3); Wilco Rutten, Dennis Sonderen, Benno Schouten (allen 1)

Tekst: Stephan van Wouwe

Foto: Kirsten den Boef