Omroep Lingewaard

Wie de schoen past…

Deze dagen zijn we als het goed is allemaal aan het genieten van het uitzonderlijk mooie lenteweer waarop we getrakteerd worden. Het leven heeft zich, zo vroeg in het jaar al, verplaatst van binnen naar buiten. Er wordt volop in de tuin gewerkt, het ruikt in de avond her en der al naar barbecue en de mensen stappen de fiets op of zetten hun beste beentje voor tijdens een zomerse wandeling door onze gemeente. Dat laatste heb ik ook veelvuldig gedaan de afgelopen dagen. Tijdens het wandelen kijk ik veel om me heen, van me af maar ook in detail en waar mogelijk leg ik de mooie natuur vast op de gevoelige plaat.

Wat me opvalt is dat er tussen al het moois ook dingen te zien zijn die het daglicht niet kunnen verdragen. Blikjes, plastic zakken, frietbakjes, aanstekers, flessen, kauwgom ja zelfs gebruikte condooms, het is allemaal te vinden in de bermen, sloten en langs de rivieren en als het niet door deze of gene wordt opgeruimd blijft dit zwerfafval onze mooie gemeente vervuilen.

We mogen van geluk spreken dat er in sommige dorpen mensen zijn die de moeite nemen om langs het water en in de polders te gaan struinen en daarbij afvalzakken meenemen om al het vuil dat ze tegenkomen netjes op te ruimen. Jan Meeuwsen uit Gendt en Dik Lukassen uit Doornenburg zijn daar enkele voorbeelden van.
Ook ik heb twee weken geleden de stoute schoenen maar eens aangetrokken. Samen met een aantal leden van koor Jekadee hebben we deelgenomen aan het rivierjuttersproject. Ons was het traject tussen de VBI in Huissen en de Brouwketel in Angeren toegewezen. De uiterwaarden en de stranden moesten door ons weer vrij worden gemaakt van zwerfvuil.

De hele ochtend hebben we flink ons best gedaan om alles op te ruimen. Het is wonderbaarlijk wat je zoal tegenkomt. Hetzij door mensen ter plaatse achtergelaten, hetzij aangespoeld. Buiten een fles met flessenpost erin en wat andere vreemde objecten was het vooral veel plastic en van allerlei schoeisel dat we vonden. Bij dat laatste vraag je je af; zijn er mensen gaan pootjebaden en is er één schoen weggespoeld of hebben ze misschien met de voeten buiten boord gehangen en is er een schoen in het water gevallen?
Hoe dan ook, we hebben alles, dus ook de stappers, braaf in vuilniszakken gedaan en aan het eind van de ochtend kwamen medewerkers van de gemeente alles netjes ophalen. We sloten af met een broodje knakworst en wat te drinken waarbij we natuurlijk ons eigen afval netjes hebben opgeruimd.

Het is mooi dat er van dit soort initiatieven zijn om onze gemeente schoon te maken en te houden maar laten we wel wezen, nog beter zou het zijn als dit soort opruimwerkzaamheden niet nodig zouden zijn. Als iedereen nu eens netjes zijn eigen rommel opruimde na een dagje strand of een middagje vissen en niet alles onderweg, al dan niet per ongeluk, uit de handen liet waaien zou onze gemeente nog mooier worden dan hij al is.

Wie de schoen past trekke hem aan laten we maar zeggen. Allebei graag in dit geval.

Fijn weekend allemaal