Omroep Lingewaard

WMO debat Lingewaard, de zwaarste raadsvergadering van het jaar…

Het was dinsdagavond om 19:30 uur een ‘volle bak” in de Valom. In de vergadering van de gemeenteraad was maar één onderwerp opgenomen:

Het onderzoeksrapport WMO.

Voordat dit onderwerp aan de orde kwam, eerst nog een vraag over een brief van de Hockyclub Bemmel.
Wethouder Theo Jansen was desgevraagd niet verrast over de inhoud van de brief. “Samenwerking is iets anders dan u doet niet wat wij willen”

D66 memoreerde de stankoverlast in Bergerden. Hierin is de Provincie handhaver en kan de gemeente weinig betekenen.

Het WMO-rapport

De heer Frans Schut van B06 deed de aftrap en concludeerde al snel dat wethouder Sluiter niet capabel is om sturing te geven aan de WMO-afdeling van de gemeente.
Volgens Schut kan de wethouder beter de eer aan zichzelf houden.

SP raadslid Carla Claassen die met haar eigen zaak aan de basis staat van het WMO-onderzoek probeerde in deze de nodige uitspraken over haar zaak te forceren
Het antwoord van het college was duidelijk: Deze privé zaak komt vanavond niet aan de orde,, aldus de burgemeester:

“De wet staat niet toe dat deze belanghebbende van de SP inhoudelijk hierop reageert.”De SP gaf aan dat hiermee “de mond werd gesnoerd”, vraagt schorsing en krijgt uiteindelijk te horen dat andere fractiegenoten uiteraard wel hun zegje kunnen doen.

Duidelijk werd dat het WMO beleidsonderzoek zich richtte over de procesvorm en niet over inhoudelijke zaken. En was geen hoofdvraag over eventueel gejsoemel met medische adviezen aldus Peter Houtsma van Lingewaard.NU. Dit woord schoot bij Frans Schut in het verkeerde keelgat.

De PvdA heeft moeite met de houding van het college, de VVD struikel over de woorden “Het afpoeieren van mensen aan de telefoon, zoals door de SP wordt beweerd”, Frans Schut noemt zich “The Godfather van het sociale domein” , D66 woordvoerder Wannet geeft aan dat vertrouwen in de overheid is gebaseerd “op de weg die de overheid bewandelt en niet alleen op het bereikte resultaat”.

Lianne Duiven van Groen Links vraagt om een zorgvuldige omgang met medische gegevens, Mw. Bouwmeester van Lokaal Belang geeft aan dat er ook veel goed gaat en dat de beeldvorming “de gemeente doet zomaar iets” niet juist is. Mevrouw Claassen van de SP zegt dat “de media haar woorden in de mond hebben gelegd” en dat er 1 medewerker van de SP een dagtaak heeft aan de behandeling van WMO-klachten in Lingewaard.

D66 valt nog over “de rokende Sovjet-Unie achtige persberichten van de gemeente” Ook de PvdA kan de jubeltoon in het persbericht niet echt waarderen.

Tot zover een indruk van de stellingname van partijen.

Wethouder Sluiter voelt zich niet te groot om excuses te maken, hij vindt dit alleen moeilijk omdat hij niet weet aan wie nu precies!
Toch wordt er driemaal een “mea culpa” uitgesproken.
De aanbevelingen van het onderzoek worden overgenomen. Een plan van aanpak is inmiddels gemaakt.

Voor B06, Groen Links en de SP zijn de woorden en de toezegging van de wethouder niet voldoende.
Er wordt door deze partijen een motie van afkeuring ingediend.
De motie wordt in stemming gebracht en verworpen.

Er wordt ook nog gestemd over een motie van fractie B06 (13 tegen 13), een vertrouwensmotie van de fractie Lingewaard.NU (wordt aangenomen) en een motie van PvdA, CDA, SP, Groen Links en D66 waarin wordt uitgesproken de aanbevelingen uit het rapport Toewijzing WMO-voorzieningen Lingewaard over te nemen.

En om 00:00 uur? Een drankje op de verjaardag van de voorzitter van de Raad.

Debat WMO gemeente Lingewaard

Debat WMO gemeente Lingewaard

Tekst; Hans Kleefman
Foto’s: Fons Sluiter