Omroep Lingewaard

Armoede

“Nee hoor, mij overkomt dat niet. Ik kom niet in de schulden; ik ga niet scheiden waardoor ik als moeder alleen kom te staan met 2 kinderen en ik ga ook niet failliet met mijn bedrijf……..”

 

Omroep Lingewaard had een interview met wethouder Aart Slob en beleidsadviseur Mary-Anne Huberts over armoede kwam daar iets moois uit. Het is geen schande , je bent niet alleen. In Lingewaard wonen veel mensen waarbij armoede speelt. Na dit artikel melden zich waarschijnlijk nog meer mensen aan. Je kunt namelijk kijken op www.meedoeninlingewaard.nl en www.komuitjeschulden.nl. Geef je op wanneer dit verhaal jou betreft.

 

Er wordt mensen die met armoede te maken hebben door veel instanties de hand gereikt.  Schaam je niet en pak die hand aan en zorg ervoor dat je net iets meer adem kunt halen door deze giften. Ga er ook over praten, deel het met bekenden en familie en je zult zien dat ze je gaan helpen. Je staat niet meer alleen in deze situatie. Het interview maakte duidelijk, dat het af en toe wel heel schrijnend is om te horen hoe het er aan toe kan gaan. Het kan zo maar beginnen bij een huurachterstand. Dat loopt vervolgens op en uiteindelijk zit je er zo diep in dat je er niet meer uit komt. Dan kom je terecht in de schuldsanering en dan heb je weekgeld waar je het mee mag doen.

 

Nu is er een andere regeling; na 2 maanden huurachterstand komt er een team in actie die bij jou op huisbezoek gaat en een gesprek aangaat. Dan kun je begeleid worden zodat de achterstand niet nog groter wordt.

 

Armoede is schrijnend en er heerst een taboe op. Maar dat gaat doorbroken worden want dat willen we in Lingewaard niet meer. Het begint al op scholen waar kinderen geleerd wordt dat het niet bij ieder kind zo vanzelfsprekend is om op vakantie te gaan of een verjaardag te vieren. Wanneer het bij de maatschappij gaat horen dat armoede bij jou om de hoek kan spelen en jij dat normaal gaat vinden dan ga je het waarschijnlijk ook normaal vinden om een hand te reiken aan deze persoon. Je hebt altijd wel iets over waar je die ander blij mee kan maken. Door breek het taboe over armoede. Daar doen we niet meer aan in Lingewaard!