Omroep Lingewaard

Bookstore Day in Bemmel en overleven in/na corona-tijd

Foto boven: Jan Vinck met Deon Meyer, een schrijver die eerder te gast was / Boekhandel De Toren van Bemmel / www.torenvanbemmel.nl

Bemmel 3 september 2020

Tijdens Bookstore Day op 12 september organiseert De Toren van Bemmel – boekhandel met uitzicht een vrolijke dag waarop wij – sámen met de klant – het bestaan vieren van de fysieke boekhandel en de stapels boeken die wij met dank aan schrijvers, vertalers, tekenaars, vormgevers en uitgevers iedere dag weer kunnen uitstallen. Corona heeft ons erop gewezen dat niets van dit alles vanzelfsprekend is – en dus zijn wij ook echt dankbaar en blij. Het feestje is terecht.

De hele dag kunnen lezers bij ons terecht voor speciale dagtitels en –kortingen. Bezoekers krijgen thee of koffie, terwijl zij genieten van de uitgestalde boeken en kunnen meedoen met de 1,5 meter recensie (op de typemachine). Welk boek bracht tijdens corona de meeste kennis, verlichting of plezier? Wie het beschrijft in 2 of 3 originele zinnen (we houden het lekker slow) maakt kans op het winnen van Coronakronieken, het boek van Daan Heerma van Voss.

Hai Verstappen zal vanaf 12 uur aanschuiven om zijn aquarellen van Bemmel en omgeving aan u te laten zien. Recentelijk heeft Hai in samenwerking met Wilma Peters Bomen in Bemmel uitgebracht, een bundel met glunderende schilderijen en poëzie. Ook enkele van zijn originele aquarellen en ansichtkaarten uit de serie ‘Groeten uit Bemmel’ met daarop diverse plekjes in Bemmel, zijn op Bookstore Day te bekijken en aan te schaffen.

Tijdens het formele middagprogramma ontvangen wij twee schrijvers:
Maarten Asscher (14:30-15:30) en Michel Bongers (15:30-16:30).

Maarten Asscher is schrijver van romans, verhalen, gedichten en non-fictie.

In zijn autobiografische roman Een huis in Engeland keert de schrijver tijdens slapeloze uren ’s nachts terug naar het huis van zijn grootouders in een voorstadje van Londen. Hoe verhouden de heerlijke zomervakanties die hij daar als jongen doorbracht zich tot de vragen die de intussen volwassen man zich stelt over het leven van zijn grootouders. Hoe zijn zij de oorlog doorgekomen, terwijl ze met hun drie kinderen al naar Westerbork waren afgevoerd? En waarom verhuisden ze twee jaar na de bevrijding zo plotseling naar Engeland?

De schrijver wrikt in zijn eigen verleden en dat van zijn oma en opa en doet spannende, en ook verdrietige ontdekkingen.

In een eerder non-fictieboek getiteld H2Olland. Op zoek naar de bronnen van Nederland schreef Asscher o.a. over zijn jeugdherinneringen aan Nijmegen en Arnhem, en de oorlogsgeschiedenis van de bruggen over respectievelijk de Waal en de Rijn. Ook in deze verhalen met een lokaal tintje schemeren het persoonlijke en universele, het anekdotische en veelzeggende. Zo zullen Engeland én Gelderland het decor vormen tijdens deze lezing van een meesterverteller.

 

Michel Bongers heeft inmiddels 27 boeken geschreven variërend van biografieën tot romans en van streekdetectives tot (historische) essays en naslagwerken. De in 1964 in Bemmel geboren auteur heeft zich de laatste 15 jaar helemaal toegelegd op het schrijven van boeken die zich merendeels afspelen in de regio Arnhem/Nijmegen, in het bijzonder in de gemeenten Lingewaard en Over-Betuwe.
De boeken van Bongers zijn niet alleen voor oudere, maar zeker ook voor jonge lezers één groot feest van herkenning. Ze kenmerken zich door heldere verhaallijnen, makkelijk taalgebruik en een sterke spanningsboog. Daardoor zijn Bongers’ boeken echte page-turners: ze lezen ‘als een trein’.
Zijn laatste roman (Vleugellam) speelt zich af in 1976 als de jetset van Hollywood in de Bemmelse polder neerstrijkt voor opnames van de film A Bridge too far. Een aantrekkelijke docente van de Bemmelse Scholengemeenschap krijgt in die periode een affaire met de Nederlandse acteur Peter Faber, een van de spelers in de film. Samen onderzoeken zij een oorlogsmysterie uit 1944.
Tijdens Bookstore Day zal Bongers over dit (semi-fictie) boek komen vertellen. Een mooie gelegenheid om de auteur te ontmoeten die als geen ander de couleur locale van Bemmel en omgeving weet weer te geven.

Entree is gratis en u bent van harte welkom!
Om de lezingen (corona-proof) bij te kunnen wonen, dient u zich van tevoren bij ons aan te melden:
De Toren van Bemmel, tel 0481-453145 of email info@torenvanbemmel.nl.

Overleven in/na corontijd

Hoe corona huishield in de boekhandel en ons allerlei bokkensprongen deed maken, kunt u nalezen in onze laatste nieuwsbrief (op aanvraag te ontvangen). Uiteindelijk kwamen we er goed doorheen, vooral dankzij de steun van een groep klanten die de tijd nam om (meer) te lezen en nadrukkelijk de fysieke (boeken)winkel wilde steunen.

Toch is de wanhoop en hoop van de laatste maanden geen reden om zonder angst naar de toekomst te kijken. Het continueren van een zelfstandige literaire boekhandel in een kleine dorpskern mag gerust een huzarenstukje genoemd worden en de vraag is legitiem of het eigenlijk wel kan. Wij dachten lange tijd van wel, maar dit idee begint langzaam te kantelen. Misschien kan het nog steeds, maar niet zonder hulp.
De consument dient zich nog meer te verbinden (en moet kleur bekennen): hoe belangrijk is de aanwezigheid van een boekhandel binnen de eigen (dorps)grenzen?
Tegelijkertijd is de boekverkoper iemand die té lang té hard heeft gewerkt voor té weinig geld. Er lijkt maar één uitweg: om te overleven als boekhandel in Bemmel hebben wij een partner of (mede-)eigenaar nodig die ten minste 2 werkdagen plezier, tijd en creativiteit aan ons team kan toevoegen. Iemand die niet inkomensafhankelijk is en samenleeft met een partner die deze voorwaarden ook accepteert. Bent u of kent u die persoon, dan komen wij graag met u, of hem of haar in contact.