Omroep Lingewaard

Column: Wat gaat de bitcoin doen…?

In een editie van “Business Insider” las ik vandaag een artikel van Jacob Boersma, manager en blockchain expert van  beroep.

Hij vindt bitcoin een prachtige innovatie. Het concept kijkt op een nieuwe manier naar hoe we online kunnen betalen en dat gaat heel veel veranderen. Voor het verrichten van betalingen zijn nu nog allemaal tussenpartijen nodig: Creditcardmaatschappijen, notarissen, banken etc. De bitcoin of andere cryptomunten halen die tussenpersonen er tussenuit.

De bitcoin is gebaseerd op een techniek die blockchain heet, soms ook wel Internet versie 4.0 genoemd.

Hoe je hierover ook denkt, voor deze digitale verandering is lef nodig. Vaste patronen moeten worden doorbroken, aldus de heer Boersma.

Maar wat betekent bitcoin voor de Lingewaarder, voor u en mij?

Op dinsdag 6 februari 2018 kelderden de aandelenbeurzen wereldwijd en zakte de koers van de bitcoin onder de 6000 USDollar.

Een financiële ramp of juist een kans? En wat is die bitcoin nu eigenlijk en wat kun je ermee?

De komende weken neem ik u mee in de wereld van de bitcoin, altcoins en de blockchain. Niet als expert, maar als leek. Niet als beleggingsspecialist, maar als “gewone burger” die nu wel eens wil weten wat dat allemaal voor een gedoe is met die bitcoin. Ik raad u bij voorbaat aan mijn ideeën hierover niet op te volgen. Ik heb een bedrag dat ik kan missen opzij gezet.

Vandaag of morgen ga ik voor ongeveer € 100 bitcoins kopen. Levert het mij wat op? Ik houd u elke week op de hoogte en vertel u over het laatste nieuws in deze onbekende “cryptowereld”.

Had ik beter voor dit bedrag uit eten kunnen gaan? U gaat het meemaken. Word ik cryptomiljonair? Wie weet. Levert het mij méér op dan een spaarrekening bij een bank? Misschien wel!

Om ieder misverstand te voorkomen: Dit is geen advies om in cryptocurrency -in welke vorm dan ook- te beleggen. Sommigen vinden alles rondom de bitcoin één grote overdreven hype, een bubbel die op knappen staat. Anderen zien een gouden toekomst in de techniek die wordt gebruikt. Wat de waarde van de bitcoin ook gaat doen, u kunt het volgen via Omroep Lingewaard.

Hans Kleefman