Omroep Lingewaard

D66: ”Geef de horeca meer ruimte voor terrassen in Lingewaard”

persbericht D66

D66 Lingewaard pleit voor meer ruimte voor terrassen bij de heropening van de horeca. Zo kunnen mensen in Lingewaard op verantwoorde afstand eten en drinken bij het café of het restaurant. Hierbij krijgen ondernemers de mogelijkheid weer te ondernemen. 

Ondernemers en medewerkers uit alle sectoren zijn zwaar getroffen door de corona-crisis. Ook voor horecaondernemers zijn de kosten hoog door de gedwongen sluiting. De eerste horeca-gelegenheid in Lingewaard die recentelijk zijn deuren heeft moeten sluiten was Wapen van Bemmel.

Een sterke horecasector is belangrijk voor Lingewaard, voor vertier van haar inwoners én voor de ambities die er liggen op het gebied van toerisme. Er moet voorkomen worden dat nog meer ondernemers in deze periode omvallen.

Vanaf 1 juni kunnen horecazaken in Lingewaard in beperkte mate weer open. De functie van het terras vervult de belangrijkste rol daarin. Veel horecazaken zijn, binnen de bestaande regels, hier niet op voorbereid. 

Vandaar dat D66 Lingewaard de volgende vragen heeft gesteld: 

  1. Is het college bereid om (tijdelijk) extra ontheffingen voor terrasruimte te verlenen zodat horecaondernemers een ruimer terras, in lijn met de voorschriften van het RIVM, kunnen opstellen?
  2. Is het college bereid om hier creatief mee om te gaan en delen van de openbare ruimte tijdelijk te bestemmen tot terrasruimte? 
  3. Is het college bereid om buitenbars tijdelijk toe te staan, als dat beter past binnen de richtlijnen van de RIVM? 
  4. Wanneer er meer ruimtegebruik kan worden toegestaan, is het college dan bereid dit te doen zonder dat er hiervoor extra kosten in rekening gebracht worden? 
  5. Is het mogelijk om mengvormen tijdelijk toe te staan? Tijdelijke versoepeling binnen horeca-categorieën zou een oplossing kunnen zijn om extra omzet te genereren, net zoals nu gebeurt rondom afhalen en bezorgen. 
  6. Is het college bereid om hierover in gesprek te gaan met de ondernemers en om deze ontheffingen met spoed toe te kennen, zodat ze ook effect kunnen hebben vanaf 1 juni? 

Dit betreft een persbericht van de D66 Lingewaard. De geuite meningen, visies, etc. zijn niet per definitie die van Omroep Lingewaard