Omroep Lingewaard

D66-Kamerlid op bezoek in Lingewaard…

Persbericht D66 Lingewaard

Op 21 juli 2017 kwam Rens Raemakers, Tweede Kamerlid voor D66- op uitnodiging van Douce Endlich, raadslid voor D66 in onze gemeente- op werkbezoek bij Stichting Welzijn Lingewaard (SWL). Rens is het jongste kamerlid (27 jaar) en heeft onder meer in zijn portefeuille: Jeugdzorg, Jeugdcriminaliteit, Kinderopvang, Armoede & schulden en Participatiewet. Er was dan ook genoeg om over te praten.

Het eten werd verzorgd door de wekelijkse kookworkshop van SWL en tijdens het etentje schoven hulpverleners, de jeugdraad (met hun nieuwe naam ‘de Lingeraad’), jeugdcoaches en jongeren aan om te praten over het werk, de mogelijke verbeteringen en de wensen.
Ook gingen Rens en Douce ’s avonds mee met de straatcoaches. Ondanks de Vierdaagse feesten waren er genoeg jongeren op straat. Het weer hielp uiteraard ook mee. Wat de jongeren wel meteen op een heet hangijzer bracht. Want in de zomer op straat chillen is goed te doen, maar graag zouden zij een overdekte plek willen om samen te komen; een overdekte ‘jop’ (jongeren ontmoetingsplek). Veel beter voor in de winter. Voor straatcoaches ook handig; dan weten ook zij waar de jongeren zich begeven en houden zij makkelijk contact. Daarnaast is handhaving goed; maar wel wanneer het écht nodig is. Op sommige plekken mogen ze niet ‘hangen’. Dat is begrijpelijk; vooral in een drukke buurt met speelpleintjes voor kleine kinderen. Maar als ze dan een plek krijgen (en zelfs een prullenbak voor hun blikjes) dan willen zij niet om het minst of geringst weer weg moeten vanwege overlast- een begrip dat vooral om de beleving van een ander gaat. De jeugdcoaches beamen dit; zij hebben de jongeren liever op één plek.

Bij het wegrijden rende er nog een jongen achter de auto aan en maande deze te stoppen. Het raam werd omlaag gedaan. Een openbaar toilet. Dat zou ook welkom zijn.