Omroep Lingewaard

De week van…..in de wolken

Al sinds mijn kinderjaren ben ik gefascineerd door mooie wolkenluchten. Een strakblauwe hemel, waar anderen zo van kunnen genieten, vind ik maar saai. Er moet wat te beleven zijn in de lucht.  Grote opbollende wolken, indrukwekkende structuren, mysterieuze landschappen door mist, buienwolken met valstrepen, een gitzwarte lucht met een regenboog waarvan de kleuren zich prachtig aftekenen. Deze kunnen er voor mij niet genoeg zijn. De afgelopen week kon ik dan ook heerlijk mijn hart ophalen. Een dagje meegaan met de vrachtwagen richting Friesland stond op het programma. Heel vroeg opstaan dus. Nog voor het licht werd waren we al op weg en zo kon ik de zon mooi op zien komen terwijl er een vleugje mist over het landschap hing. Later deze week waren het niet de laaghangende wolken maar degene die boven ons hoofd hingen die zorgden voor weer een genietmomentje. Het onweer met de daarbij behorende dreigende luchten trok precies over het mooie Lingewaard. Her en der in het land werden rolwolken gespot. Beter bekend als de shelfclouds. Prachtige plaatjes kwamen er voorbij op twitter, facebook en tv. Mensen hadden echt moeite gedaan, waren eropuit gegaan en zelfs natgeregend tot op het bot. Alles voor de perfecte shelfie.

Gelukkig kunnen we nu legio plaatjes schieten om de wereld daarna vrijwel meteen te laten meegenieten van het resultaat. Vroeger moesten we het doen met een camera en een fotorolletje en wisten we pas of de foto’s gelukt waren nadat we het rolletje hadden laten ontwikkelen. Daarna gingen de meeste foto’s in een boek of mapje de kast in en kwamen ze zelden nog tevoorschijn.

Nu slingeren we te pas en te onpas al onze vers geschoten plaatjes en filmpjes het internet op en wat eenmaal online staat of heeft gestaan, is zomaar niet verdwenen. Dat geldt niet alleen voor foto’s en filmpjes maar ook voor uitspraken, meningen en reacties. We kunnen tegenwoordig van alles, al dan niet stiekem ,een foto of filmpje maken en online zetten. Zo kwam er onlangs een foto voorbij van FvD voorman Baudet die bekeurd werd voor het rijden over het fietspad met zijn scooter en stond internet vandaag weer bol van plaatjes van de arrestatie van een vermoedelijk high zijnde  Groenlinks-wethouder Nuijens die stennis maakte op een terras in Diemen, in de boeien werd geslagen en inmiddels is opgestapt.

Als politicus heb je nu eenmaal een voorbeeldfunctie. Bij dergelijk wangedrag krijgt niet alleen het individu de volle laag maar associeert men het gedrag ook al gauw met de partij waar ze deel van uit maken, de religie die ze aanhangen, de achtergrond die ze hebben, het geslacht, of een groepering waartoe ze behoren. De reacties die er op dit soort berichten volgen zijn dan ook niet mals.

Een ander bericht waar ook veel (niet malse) reacties op kwamen was de mededeling van Trump betreffende zijn kandidaatsteling voor een tweede termijn als president van de Verenigde staten. Deze week lanceerde hij zijn campagne. Gelukkig is dat vooralsnog het enige dat hij lanceerde. Nu maar hopen dat Melania ook nog voor vier jaar bij wil faken. Ook de mededeling van TU Eindhoven, dat zij het komende half jaar alleen nog maar vrouwen aan willen nemen kon op veel kritiek rekenen. Degenen die dachten dat het hier om schoonmaakfuncties ging kwamen bedrogen uit.

Nadat zowel rechtse als linkse aanhangers volledig met de grond gelijk werden gemaakt, kregen de vrouwen n.a.v. het laatste bericht weer de volle laag.

En zo kunnen we in ieder geval niet zeggen dat er online niks te beleven valt

Als je het goed bekijkt is het met internet net als met onze wolkenluchten. Soms drijven er wat vriendelijke schaapjeswolken over terwijl het op een ander moment weer zwaarbewolkt is. We moeten  het dan ook maar luchtig bekijken, immers: als er geen wolkje aan de lucht zou zijn , wordt zelfs online wel erg saai. Doe mij dan maar wat (virtuele) wolken. Dat houdt je scherp.

Een fijne week allemaal en wees voorzichtig in de zon.