Omroep Lingewaard

De week van…….Niet om te lachen?

Zoals het er nu naar uitziet krijgen we de komende dagen heerlijke lentetemperaturen voorgeschoteld, inmiddels zijn we er ook weer een uurtje in tijd op vooruit gegaan dus we kunnen gaan genieten dit weekend. Met zijn allen naar buiten om te wandelen, te fietsen, te tuinieren of misschien wel om lekker helemaal niks te doen. Even ons hoofd vrij maken en afstand nemen van dingen die ons de afgelopen week weer bezighielden. De stampvoetende mensen aan de andere kant van de Noordzee bijvoorbeeld die het maar niet eens lijken te kunnen/willen worden over een goede Brexitdeal met een zoveelste verzoek tot uitstel van executie als gevolg. Het lijkt onderhand wel één grote 1 April grap te worden. Daarover gesproken, ook die datum hield de gemoederen afgelopen maandag flink bezig. Het tijdperk van losse veters en zout in de koffie hebben we allang achter ons gelaten. Om mensen echt voor de gek te houden moet je tegenwoordig van betere huize komen. Fabrikanten zijn vaak al maanden van tevoren aan het bedenken welke producten ze zogenaamd op de markt zullen gaan brengen. SchultenFrau, een speciaal bier voor vrouwen, een pratende Google tulp, frikandelspread en funnies zonder hagelslag voor op brood, pizza zonder korst en een HEMA dierenpark. Zomaar een aantal zaken die rondom de eerste van April de revue passeerden. Dit waren dan nog de dingen die in scene gezet waren, bedoeld als grap.
Er gebeurden afgelopen week ook serieuzere dingen waar mensen de grap juist niet van in konden zien. Zo deed het Duitse reclamespotje van Hornbach ”Zo ruikt het voorjaar” waarin een Aziatische vrouw heel gelukkig leek te worden van het opsnuiven van de zweetlucht uit het shirt van een blanke klusser nogal wat stof opwaaien met woedende reacties uit Zuid Korea en Japan. Zij eisten excuses van Hornbach en lieten weten de reclame racistisch , seksistisch en walgelijk te vinden. Bespottelijk volgens anderen die de humor er juist wel weer van inzagen. Het spotje was gewoon gemaakt met een knipoog naar een bestaande, veelal Aziatische, fetisj waarbij mannen online gedragen ondergoed van vrouwen kopen omdat ze gelukkig worden van het opsnuiven van de geur ervan. Het spotje leverde in ieder geval een hoop gezeik op toen de Aziaten er lucht van kregen.
Ook niet om te lachen was het bericht van de zoveelste scheiding in showbizzland. Na de perikelen rondom Wesley en Jolanthe en de JanBull rondom Raymond van Barneveld die zijn pijlen tegenwoordig op een jongere vrouw richt, kondigde de Belg Gert Verhulst aan niet langer met Samson verder te willen. Hij verwacht, nu hij ouder wordt, niet meer serieus genomen te worden (werd hij dat ooit?) als hij met een pratende hond in beeld blijft komen. Als wij zomaar onze hond dumpen kunnen we rekenen op minimaal een flinke reprimande dus ik ben benieuwd of er voor Samson tijdig een nieuw baasje wordt gevonden. En dan in ieder geval ééntje die als eerste de bel repareert en Samson op spraakles stuurt.
Nog minder om te lachen was de onfortuinlijke val van de trap van Johan Derksen. “De Snor” die doorgaans niet op zijn mondje is gevallen, kwam hierbij lelijk terecht met een aantal botbreuken tot gevolg. Het lijkt erop dat hij flink de sigaar is want zijn gezicht ligt behoorlijk in puin. Tot teleurstelling van de één en opluchting van de ander zal hij dus voorlopig niet op televisie verschijnen.
Daar waar Johan altijd zegt wat hij denkt is uit onderzoek gebleken dat er ook een grote groep mensen is die dat niet durft. Vooral niet als het gaat over angst. Veel mensen zijn bang om over angst te praten zo viel afgelopen week te lezen. Ze willen anderen er niet me belasten, schamen zich en zijn bang om niet serieus genomen te worden.( Het Gert Verhulst syndroom?) Daarom is de campagne: “Hey! het is oké, maak het bespreekbaar.” deze week van start gegaan.
Met paniekaanvallen of angststoornissen ben ik gelukkig niet bekend. Wel bekruipt me soms een angstig gevoel als ik lees wat mensen allemaal zonder schaamte uitkramen op social media. Laten we hopen dat door het lenteweer dat er aan zit te komen de mensen dingen ook weer wat zonniger in gaan zien.
Bij ons wordt zondag de verjaardag gevierd van mijn oudste dochter die maandag alweer 15 lentes jong wordt. Lekker buiten in het zonnetje. Heerlijk de geuren van het voorjaar opsnuiven en hopen dat er geen zure luchtjes rondzweven van mensen die zich op zondag her en der in het zweet gaan werken om de tuin weer mooi in orde te maken…..ik ben er bang voor.
Tja, zo ruikt het voorjaar.