Omroep Lingewaard

De week van……..openvallende monden…

Column Joyce Derksen

Afgelopen week was het weer even tijd om echt een moment stil te staan bij het feit dat we in dit land de vrijheid hebben om te praten en te schrijven over wat we van dingen vinden en hoe we over bepaalde zaken denken. Dat we vrij zijn om te gaan en staan waar we willen en dingen te dragen waarin we ons goed voelen. Het feit dat ik iedere week mijn hersenspinsels kan en mag delen met éénieder die het leuk vindt om te lezen danken we mede aan hen die in oorlogstijd streden en aan hen die het leven lieten voor onze vrijheid. Om deze mensen te herdenken zijn we ieder jaar op 4 mei om 20u twee minuten stil. In Lingewaard is dit moment zonder incidenten verlopen maar elders in het land vonden mensen het blijkbaar nodig om totaal respectloos met deze traditie om te gaan. Vanuit de gevangenis in Vught werden tijdens de twee minuten stilte de woorden “Allahu Akbar” geroepen. Eerst door één aanstichter waarna meerdere gevangenen hem bijvielen. Wat zulke mensen bezielt om juist dit moment aan te grijpen om hun stem te laten horen zal ik nooit kunnen begrijpen, sterker nog ik zal het ook nooit willen begrijpen. We moeten dankbaar zijn met alles wat we hier hebben en dit koesteren. We moeten de vrijheid vieren, en dat is precies wat we een dag later ook deden met zijn allen. Het bevrijdingsvuur arriveerde in Lingewaard en voor het eerst dit jaar ook in Doornenburg. We vierden de vrijheid. Sommigen groots, anderen in hun hart.

Een dag later was het in Engeland ook bevrijdingsdag. Het Britse volk stond al weken op springen van de spanning. Om van Meghan Markle en prins Harry maar niet te spreken. Stiekem, en in alle rust beviel Meghan afgelopen maandag  van een gezonde zoon. Vanaf dat moment baby Sussex genoemd. Negen maanden waren waarschijnlijk niet lang genoeg voor het stel want Harry gaf na de geboorte aan nog even over de naam te moeten nadenken. Uiteindelijk kwam het verlossende antwoord op de vraag waar inmiddels al vele weddenschappen op waren afgesloten. Baby Sussex gaat voortaan als Archie Harrison Mountbatten-Windsor door het leven. Ach het is weer eens wat anders dan Jan zullen we maar zeggen. Dat het velen aan Arhie Bunker doet denken mag dan weer géén naam hebben.

Helaas voor ons was dit niet het enige waar de Engelsen verheugd over konden zijn deze week. Ook op voetbalgebied was het een vruchtbare week. Maar liefst vier Engelse ploegen spelen de finale in de hoogste regionen van Europa. Eerst wist Liverpool Barcelona met 4-0 van de mat te vegen nadat ze een week eerder in Spanje kansloos met 3-0 van dezelfde ploeg hadden verloren. Een dag later zag Ajax de finale van de Champions League aan de neus voorbijgaan doordat Tottenham Hotspur in de laatste seconden van de extra tijd alsnog wist te scoren. Drie grote kruizen door de Amsterdamse droom. De finale in de Europleague wordt gespeeld door Chelsea en Arsenal. Tja eigenlijk hadden we het ook wel kunnen voorspellen. Die Engelsen zijn met geen stok uit Europa te krijgen. Klein detail is ook nog dat alle de ploegen een thuiswedstrijd hadden kunnen spelen maar voor de CL en EL finale toch met het vliegtuig richting respectievelijk Madrid en Baku moeten. Daar worden de “klimaatdrammers” niet blij van.  

Waren er nog meer dingen waar onze monden van openvielen deze week? Ja hoor. Zo verscheen er abusievelijk een Starbucks koffiebeker in beeld tijdens een aflevering van Game of Thrones (Cafeïneschot) kwam SP met een spotje op de proppen over ene Hans Brusselmans (een programma in de zendtijd voor S atirische P artijen waar je de broek van afzakt) en ontstond er ophef rondom het gesprek dat plaatsvond tussen Rutte en enkele “gele hesjes”. Veel kans om uit de hand te lopen kreeg de ontmoeting niet. Twee van de vier weigerden Rutte een hand te geven (die hebben ze natuurlijk ook nog hard nodig om uit de mouwen te steken). Eentje liep Rutte zelfs al bellend straal voorbij. Gevolg van dit alles is dat de “gele hesjes” het vanaf nu wat hun populariteit betreft wel kunnen schudden. En dan was er ook nog een man uit Stadskanaal die één minuut gratis winkelen in een plaatselijke supermarkt had gewonnen. In plaats van met zijn karretje door de winkel te raggen om deze helemaal vol laden liep hij rustig langs de schappen om alleen te pakken wat hij echt nodig dacht te hebben (ouden vele graaiers een voorbeeld aan kunnen nemen). Eindbedrag €16,36.

Dat maakt dan ook dat samenvatting van deze week na de goede prestatie van Ajax, de blootlegging van de graaicultuur in het Europarlement, het respectloze geschreeuw, de dure babynamen en het gedrag van de “gele hesjes” wat mij terug te brengen valt op de inhoud van één simpel winkelwagentje.

Bescheidenheid siert de mens

Fijn weekend allemaal.