Omroep Lingewaard

Drieluik over Spinoza in Bibliotheek Bemmel

De Nederlandse filosoof Baruch Spinoza (1632 – 1677) was zijn tijd ver vooruit met zijn ideeën over de mens, ethiek, democratie en vrijheid van meningsuiting. Cultuurwetenschapper Herm Gerits besteedt in drie colleges in de Bibliotheek Bemmel aandacht aan het leven en werk van Spinoza. Achtereenvolgens gaat hij in op de grondslagen van zijn denken (7 november), zijn visie op de mens (14 november) en zijn ideeën over de organisatie van de staat (21 november).

In het eerste college op woensdag 7 november vertelt Gerits over de basis van het denken van Spinoza en welke gebeurtenissen en feiten hier in de geschiedenis invloed op hebben gehad. Hij duikt in de Hollandse samenleving van de 17e eeuw waarin het leven van de grote filosoof zich afspeelde. Een week later, op 14 november, gaat hij in op de passieleer van Spinoza. Hierin beschrijft hij zijn visie op processen van emotie en denken. Waarin verschilt de mens hierin van andere wezens? Het laatste deel van dit drieluik, op 21 november, gaat over de invloed van de Engelse filosoof Thomas Hobbes op Spinoza. Gerits laat zien dat beide filosofen in de kern van de leer wel degelijk anders zijn. Hun visies lopen bijvoorbeeld sterk uiteen als het aankomt op democratie.

Dit drieluik van Spinoza is onderdeel van de collegereeks genaamd de ‘Universiteit van Lingewaard’. De colleges in de Bibliotheek Bemmel duren van 20.00 tot 22.00 uur en bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen €2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor €4,-. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via https://www.obgz.nl/uni-lingewaard.html. Hier staan ook alle volgende colleges in de Gemeente Lingewaard vermeld.

Universiteit van Lingewaard: ‘Drieluik Spinoza, door Herm Gerits
Woensdag 7, 14 en 21 november 2018
20.00 – 22.00 uur
Bibliotheek Bemmel
Leden en studenten € 2,50 | overige bezoekers € 4,-