Omroep Lingewaard

Gilden in beeld bij Historische Kring Huessen…

De najaarsbijeenkomst van de Historische Kring Huessen staat in het teken van de Huissense gilden. Wel zal op 23 november worden begonnen met een korte vergadering, maar daarna komen historie en gebruiken van de oudste verenigingen van Huissen aan de orde. Allereerst zal Jan Wannet, generaal van het Sint-Gangulphusgilde, vertellen over de geschiedenis van de Huissense gilden en hun gebruiken tot op de huidige dag. Huissen kende in de vijftiende eeuw al twee schuttersgilden. Die fuseerden in 1536 tot het Sint-Gangulphusgilde. In het jaar 1661 werd als tweede Huissense gilde dat van Sint-Laurentius opgericht. Sinds 1889 werken de beide gilden nauw samen. In de loop van de eeuwen hebben zich diverse tradities binnen de gilden ontwikkeld. Nationaal en internationaal maken zij meermalen grote indruk. Wannet zal er als kenner bij uitstek veel over vertellen.

​De Huissense gilden zijn in het bezit van een enorm aantal koningsschilden. Het oudste nog aanwezige schild is uit het jaar 1554. In de loop der eeuwen zijn er helaas ook schilden verdwenen door oorlog of onachtzaamheid. Soms komen ze terug in Huissen, zoals onlangs nog gebeurde met een schild uit 1781. Jan Zweers heeft zich jarenlang in deze materie verdiept. Hij zal een ongetwijfeld mooi verhaal vertellen over het gildezilver.

​De vergadering van de Historische Kring Huessen begint op donderdag 23 november om 19.30 u. in De Buitenpoort (Helmichstraat 1, 6851 CB te Huissen). Niet-leden die de lezingen over de gilden willen bijwonen, zijn welkom vanaf 20.15 u. De entree is – ook voor niet-leden – gratis.