Omroep Lingewaard

Video: Bouw installatie Groen Gas Gelderland officieel van start…

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk gaf woensdag 20 april door het planten van een boom het startschot voor de bouw van een groengas fabriek in het glastuinbouwgebied Next Garden (voorheen glastuinbouwgebied Bergerden) in de Gelderse Lingewaard. Voor Gelderland is dit in omvang een uniek project. Groen Gas Gelderland uit Bemmel bouwt een biomassa vergistingsinstallatie die in de top vijf van landelijke installaties terechtkomt. De installatie is goed voor de volledige vergroening van de gashuishouding in een stad van 10.000 inwoners.

Landelijk komt deze installatie in de top vijf van biomassa installaties. In de installatie worden 3 soorten mest, gras en bijproducten verwerkt tot biogas. Dit biogas wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Vervolgens kan het in het aardgasnetwerk ‘geïnjecteerd’ worden.

Omroep Lingewaard was aanwezig bij de officiële start van de bouw en sprak met gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en met een van de initiatiefnemers Jan Willemsen.

Om een beter beeld te geven van de installatie die gebouwd wordt is een animatie film gemaakt door Engie Energie Nederland. Enkele beelden hebben we mogen gebruiken in het item. Voor de volledige infofilm Klik hier