Omroep Lingewaard

Herdenking “Burgers in Nood” Dominicanenklooster

Enige jaren geleden werd in samenwerking met Euregio in de stad Kleef een tentoonstelling georganiseerd. De naam van deze expositie was 

‘Burgers in nood’.

In de Duitse bijdrage waren foto’s opgenomen die op bijzondere wijze de situatie in de periode 1944-1945 lieten zien in relatie met het heden. Vanuit deze perceptie hebben het Exoduscomité en fotograaf Henk van Eimeren de uitdaging opgepakt om vergelijkbare afbeeldingen van de regio Betuwe/Arnhem samen te stellen. Techniek en fantasie, alsmede de realiteit van WOII en het heden vormen een cocktail die leidt tot bijzondere afbeeldingen. Is dit een vorm van Herdenkingskunst? Soms wordt een beroep gedaan op de kennis van de kijker, soms op het vermogen te kunnen spelen met abstracties. In het kader van Rivierengebied Herdenkt kunnen wij deze unieke serie van 20 ontdekkingsafbeeldingen presenteren. Dit geldt ook voor de nieuwe WO II-banieren. De serie afbeeldingen zal in de toekomst in zijn geheel of in onderdelen getoond kunnen worden op publieksplaatsen. 

Wij nodigen u van harte uit bij de presentatie aanwezig te zijn. 

Programma zondag 22 september 2019 

14.30 uur Bijeenkomst in het Dominicanenklooster, het voormalige toevluchtsoord, 

Stadsdam 1 te Huissen. 15.00 uur Diverse sprekers geven een uiteenzetting vanuit verschillende achtergronden: 

* Martien van Hemmen, voorzitter Exoduscomité * Pater Henk Jongerius, Dominicaanse Gemeenschap * Theo Janssen, wethouder gemeente Lingewaard * Sjoerd Wannet, historische reflectie 15.30 – Iedereen kan in een informele sfeer kennis nemen van de afbeeldingen en 16.30 uur toelichting krijgen over techniek en de foto’s. 

Natuurlijk wordt er gezorgd voor een drankje. Wij hopen u te mogen verwelkomen. 

Martien van Hemmen, namens het Exoduscomité 

www.exodushuissen.nl 

i.s.m. gemeente Lingewaard, Provincie, Gelderland, BordBusters, foto van Eimeren en het Dominicanenklooster