Omroep Lingewaard

HPC-leerlingen ontvangen kerstcadeaus van Duitse partnerleerlingen

Persbericht Hendrik Pierson College (HPC) Zetten

Donderdag 5 december hebben negen Duitse leerlingen van het Maximilian-Kolbe-Gymnasium (MKG) met hun docent het Hendrik Pierson College (HPC) in Zetten bezocht. H4-leerlingen met het vak Duits kregen bezoek van hun Duitse partnerleerlingen.

Cultuurverschil
Op deze feestelijke dag bezochten de gasten vijf basisscholen in de omgeving. Hier zagen zij hoe Sinterklaas te gast was in groep ½, maar ook hoe oudere leerlingen hun surprises met gedicht in ontvangst namen. Sophia, een van de Duitse leerlingen was verbaasd dat er op cultureel vlak toch nog zo grote verschillen bestaan. “Vooral omdat we zo dicht bij elkaar wonen. Wegberg ligt hier 123 km vandaan.”

De HPC-leerlingen ontvingen van de Duitse leerlingen een mooi verpakt kerstcadeau, zoals dat in Duitsland gebruikelijk is. De Duitse gasten kregen vervolgens een leuk sinterklaascadeau met een bijpassend gedicht. Het verdere programma bestond uit spellen die de taalvaardigheid bevorderden, een sportonderdeel en het eten van door medeleerlingen gebakken pannenkoeken. Al met al was het een gezellige en leerzame dag.

Euregio-project Nachbarsprache & buurcultuur
De leerlingen legden eerder contact via social media en hebben elkaar voor het eerst ontmoet op 11 november 2019 in Wegberg (Duitsland). De MKG-leerlingen leren sinds augustus Nederlands. Het HPC en MKG maken deel uit van het Euregio-project Nachbarsprache & buurcultuur, een project dat het belang van de Duitse en de Nederlandse taal in het grensgebied wil bevorderen. Scholieren leren de taal op deze manier van elkaar, van leeftijdsgenoten. Het project wordt vrijwel volledig door de Radboud Universiteit in Nijmegen en de universiteiten in Duisburg en Essen gefinancierd. Ulli Bakker, HPC-docent Duits: “Het is geweldig om te zien hoe het contact tussen de leerlingen verloopt. Het is een zeer zinvol project!”