Omroep Lingewaard

In gesprek met Rianne Arends

Vandaag in gesprek met Rianne Arends. Zij is kinesioloog en wil ons, bewoners van de gemeente Lingewaard, graag wat vertellen over wat Kinesiologie inhoudt.

Het woord ‘kinesiologie’ stamt af van het Griekse woord kinesis dat beweging betekent. ‘Kinesiologie’ is dus ‘De leer van de beweging’ en gaat over allerlei vormen van beweging. Zo gaat het over fysiek bewegen met ons lichaam, emotioneel bewegen als we innerlijk geraakt worden en het groei- en ontwikkelproces oftewel de beweging van kind naar volwassene/bejaarde.

Maar ook het omzetten van eten in voedsel voor onze cellen (metabolisme genoemd), is beweging. Je kan het zo ruim zien als je wilt, want eigenlijk bestaat alles in het leven uit beweging. Het dag- en nachtritme, de seizoenen, onze hartslag, onze longen en ga zo maar door. 

Binnen de kinesiologie maken we gebruik van de gezondheidsdriehoek. De zijden van deze driehoek staan symbool voor ons fysieke, psychische en chemische (voeding & vervuiling) welzijn. Een kinesioloog beïnvloedt door middel van een behandeling de bewegingen tussen deze zijden en streeft naar een goede samenwerking en balans tussen alle zijden van deze gezondheidsdriehoek.

Hoe halen we de stress van klachten af? Een klacht ontstaat als er een disbalans is tussen de zijden van de gezondheidsdriehoek. Dit gaat gepaard met een mate van stress die je als mens bijvoorbeeld ervaart als pijn, ongemak, angst, boosheid of niet lekker in je vel zitten. Stress werkt als een rem en remt daarmee de beweging die je nodig hebt als mens om goed te functioneren. Tijdens een kinesiologische behandeling onderzoek ik op welke manier die stress verminderd kan worden. Hoe dus de rem eraf gehaald kan worden om de natuurlijke beweging te stimuleren.

Daarnaast bekijk ik ook wat iemand nodig heeft om de motivatie van het lichaam te verhogen, want de motivatie is de motor voor een positieve verandering. Samen met een cliënt, zorg ik er als kinesioloog dus eigenlijk voor dat alle seinen weer op groen komen te staan en de trein weer zonder problemen door kan rijden. 

Kinesiologie is een prachtig beroep, wij kunnen met heel veel diverse klachten aan de slag en het is voor elke leeftijd geschikt. Zelf ben ik ooit met mijn oudste dochter bij een kinesioloog terecht gekomen. Als kind was zij een hele slechte slaapster. Toen iemand me de tip gaf om met haar naar een kinesioloog te gaan en ik mee mocht kijken, dacht ik eerst: “Wat is dit nu voor abracadabra?”  Maar na een paar behandelingen sliep ze als een roos en zag ik dus direct resultaat. 

Mijn jongste dochter had vanaf de geboorte veel last van verschillende voedingsallergieën. Het consultatiebureau gaf aan dat ze daar waarschijnlijk na 4 jaar wel overheen zou groeien, maar helaas was dit niet het geval. Wij gingen weer naar deze kinesioloog en zij behandelde mijn dochter door het lichaam te ontgiften en de stress van het lichaam voor allergene voedingsstoffen weg te nemen met behulp van diverse natuurlijke druppels en kinesiologische technieken om stress te verminderen.

Deze behandeling werkte heel goed bij haar en binnen 3 maanden kon zij weer gezellig met ons mee-eten. Nu is ze 20 jaar en heeft ze gelukkig geen last meer gehad van haar voedingsallergieën. Ook voor mijn eigen klachten ben ik naar haar teruggegaan en die drie positieve ervaringen maakten me enthousiast over de kinesiologie. 

Hoe ik er zelf toe kwam om kinesioloog te worden? Door een uitnodiging van mijn eigen kinesioloog om eens mee te doen aan een basiscursus, begon ik me wat meer inhoudelijk te verdiepen in de kinesiologie. Daarna was ik verkocht en ben ik in 2005 gestart met mijn eerste module kinesiologie. Ik kreeg de smaak te pakken en ben allerlei cursussen en opleidingen gaan volgen, waaronder NLP, Reiki, Systemisch werk en de MIR methode.

Hoewel ik alle cursussen en opleidingen in beginsel puur voor mijzelf en voor mijn eigen ontwikkeling deed, vond ik het zonde – toen na een lang opleidingstraject de laatste module in zicht kwam –  om al die kennis alleen voor mezelf te houden. Ik besloot een eigen praktijk te starten. Daarvoor moest ik eerst nog Medische basiskennis, Psychosociale basiskennis en verschillende praktijkgerichte vakken (o.a. juridisch en administratief) volgen. In 2010 ben ik gestart met een oefen praktijk en vanaf 2013 ben ik officieel als Erkend Kinesioloog aangesloten bij een beroepsvereniging.

In mijn praktijk werk ik veel met hoogsensitieve kinderen en volwassenen. Voor deze doelgroep heb ik een lezing gemaakt: ’EHBO tools voor hoog sensitieve kinderen’. Wegens Corona heb ik die in het  afgelopen jaar helaas maar 1 keer kunnen geven. Tijdens deze lezing krijgen ouders van hoogsensitieve kinderen tools aangereikt om overprikkeling en stress bij deze kinderen te verminderen om zo de (schooldagen) beter door te kunnen komen. Ik hoop deze lezing in de toekomst weer te kunnen gaan geven.

Een behandeling bij een kinesioloog wordt deels vergoed als je een aanvullende zorgverzekering hebt. Dit gaat dan niet van je eigen risico af. Dat is wellicht goed om te weten voor iedereen die een behandeling overweegt of nog onderzoekt wat kinesiologie voor je kan betekenen. 

Mocht je nog vragen hebben of gewoon meer willen weten over hoe een behandeling eruit ziet, dan kun je altijd terecht op mijn website: http://www.praktijk-riannearends.nl/