Omroep Lingewaard

Meer wapens voor Betuwse burgemeesters in strijd tegen drugs

Gezamenlijk persbericht gemeenten Overbetuwe en Lingewaard 

Elst/Bemmel, 9 april 2019

De burgemeesters van Lingewaard en Overbetuwe hebben meer instrumenten om de productie van en handel in drugs in hun gemeenten tegen te gaan. Op 2 april stelden zij een nieuwe beleidsregel vast die het mogelijk maakt om een pand te sluiten als er materialen worden gevonden om drugs te maken. Tot voor kort kon een woning alleen worden gesloten als er daadwerkelijk drugs werden aangetroffen.

De afgelopen jaren zijn in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe verschillende panden gesloten omdat er honderden hennepplanten werden aangetroffen. In het afgelopen jaar zijn in de gemeenten ook enkele XTC-labs gevonden. Vanaf vandaag kunnen de burgemeesters van beide gemeenten een pand ook sluiten wanneer er sprake is van voorbereidingshandelingen. Hiervan is sprake wanneer het duidelijk is dat voorwerpen en stoffen in het pand duidelijk bestemd zijn voor het bereiden, bewerken of vervaardigen van harddrugs of hennep.

Vaker in de fout? Langer dicht!

Bij een eerste overtreding kan de burgemeester een woning voor één maand sluiten. Worden binnen vijf jaar voor een tweede keer drugs of een hennepplantage/XTC-lab aangetroffen dan kan de burgemeester de woning voor een periode van drie maanden sluiten. Deze periodes worden langer bij elke volgende overtreding. Bij lokalen, zoals een winkel of een bedrijfshal, is de duur van sluiting drie, zes of twaalf maanden. Bij een vierde overtreding binnen vijf jaar geldt de sluiting voor onbepaalde tijd.

Door duidelijk te zijn over welke maatregel een overtreder kan verwachten, willen de burgemeesters een duidelijk signaal afgeven naar inwoners en ondernemers die zich inlaten met de productie van of de handel in drugs. De gemeenten trekken samen op om te voorkomen dat criminelen hun handel naar een buurgemeente verplaatsen waar de regels soepeler zijn.

Met regelmaat wordt in Lingewaard en Overbetuwe een hennepplantage of XTC-lab aangetroffen. Deze vormen van criminaliteit zijn gevaarlijk voor direct omwonenden. Daarom is de aanpak van ondermijnende criminaliteit een prioriteit in het veiligheidsbeleid van beide gemeenten.