Omroep Lingewaard

OBC Elst eerste Nederlandse middelbare school met materialenpaspoort

Het is zover, het nieuwe schoolgebouw van OBC Elst heeft haar hoogste punt bereikt. Na het hijsen van de vlag werd de directie van de school door Giesbers Ontwikkelen en Bouwen verrast met een uniek materialenpaspoort. Hiermee is OBC Elst de eerste middelbare school in Nederland met een materialenpaspoort.

In samenwerking met Van den Berg Architecten heeft ontwikkel- en bouwpartner Giesbers tijdens de ontwerp- en engineeringfase een gedetailleerd Bouw Informatie Model (BIM) model opgezet. In eerste instantie om een efficiënte voorbereiding en realisatie mogelijk te maken. Maar met het BIM-model werd ook gewerkt aan een materialenpaspoort, dat naar de toekomst toe als een digitale kopie van het fysieke schoolgebouw gaat functioneren.

Door de materialen te documenteren blijven ze altijd beschikbaar. Daarmee geef je ze namelijk een identiteit, een (materialen)paspoort. Door gebruik te maken van Madaster, het Kadaster voor bouwmaterialen waarvan Giesbers sinds 2018 partner is, is het gelukt om 96% van de materialen die gebruikt zijn voor de nieuwbouw van OBC Elst te benoemen en te documenteren, zodat hergebruik in de toekomst eenvoudig mogelijk is. En afval dus zo veel mogelijk voorkomen wordt.

Charles Lohnstein, directeur van OBC Elst, kreeg het materialenpaspoort uit handen van BIM-engineer Johan Sanders van Giesbers die er samen met haar ketenpartners hard aan heeft gewerkt om zover te komen. De komende periode gaan OBC Elst als gebruiker, gemeente Overbetuwe als eigenaar en Giesbers Ontwikkelen en Bouwen samen in gesprek om deze digitale omgeving richting oplevering goed over te dragen. Met oog voor de verschillende voordelen die hier voor de beheer- en onderhoudsfase behaald kunnen worden. Tegelijkertijd kan het materialenpaspoort bijdragen aan de bewustwording van het belang van circulariteit onder leerlingen en docenten. En dragen we hiermee bij aan een toekomstbestendige leer- en werkomgeving.