Omroep Lingewaard

Oorlog, Hoop en Overwinning…

Op zondag 27 oktober om 14.00 uur wordt in de Tichel te Haalderen het boek gepresenteerd met als titel; ‘Oorlog, Hoop en Overwinning’, geschreven door Jan Jörissen uit Australië. Het boek met de Engelse titel War, Hope and Deliverance is een aantal jaren geleden in Australië verschenen en is nu vertaald.  Het wordt uitgegeven bij uitgeverij Aspekt uit Soesterberg.

Dit boek is bijzonder, omdat het de eerste keer is dat er specifiek een boek verschijnt over het dorp Haalderen in WOII. Jan Jörissen is geboren in 1935 en heeft het einde van de oorlog als kind bewust meegemaakt. Het zijn zijn herinneringen aan die tijd die hij in dit boek heeft beschreven. Het zijn de veelvuldige beschietingen en het dekking zoeken in de kerk van Haalderen en later in de kelder van het ouderlijks huis van zijn moeder, die een diepe indruk op hem hebben gemaakt. Dan volgt de evacuatie naar Brabant, de terugkeer naar een vernietigend dorp, de wederopbouw en tenslotte het emigreren van het gezin Jörissen naar Australië. Hier vertelt hij uitgebreid over in dit boek. Hoe moeizaam die beginperiode verliep voor het gezin op dit nieuwe continent, maar wat toch een succes werd.

Jan Jörissen is nooit meert terug geweest in Nederland, maar voor deze gelegenheid komt hij na vijfenzestig  jaar weer naar Haalderen. Hij zal aanwezig zijn bij de boekpresentatie en zijn overgebleven familie en kennissen weer ontmoeten. Ook zal hij het dorp Haalderen na zo’n lange afwezigheid weer terugzien Het zal een bijzonder weerzien worden op deze zondagmiddag.  

Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Prof. dr. Dolly Verhoeven. Zij is vanuit de Radboud Universiteit actief om de geschiedenis van Gelderland te promoten en in kaart te brengen.