Omroep Lingewaard

Schmeinck schrijft boek over Huissense horeca…

Journalist vol van historie en heden van cafés, restaurants en hotels in zijn stadje

Stadje van plezier. Een geuzennaam voor Huissen. Niet in het minst vanwege de vele horecabedrijven. Nu én zeker toen. Want de rijke geschiedenis van de talrijke en vooral diverse cafés, restaurants, dancings, snackbars en hotels is aanleiding voor journalist/schrijver Hans Schmeinck om er een boek over te schrijven.

,,Toen mijn moeder, Engelien Schmeinck-Hoff, weer eens enthousiast vertelde over
’t Veerhuis, de Toelast en Onder de Linden dacht ik, ja… nu ga ik echt beginnen aan een boek over de Huissense horeca’’, aldus Hans Schmeinck (46). Journalist bij onder meer de Gelderlander en schrijver van het boek Humans of Huissen. En eerder 12 jaar verslaggever bij vakblad Misset Horeca.
,,Ik had het idee voor dit boek al langer al langer. Niet alleen omdat mijn vader en moeder mij regelmatig meenamen naar een café of restaurant in ons stadje, maar ook omdat mijn zus Angélique en mijn broers Theo, Michel en Robert in diverse zaken hebben gewerkt. En ik zelf ook!’’
Na het overlijden van zijn vader begon Schmeinck op z’n zeventiende als ‘jassenjongen’ bij de bekende discotheek Carrousel. Later werd hij er dj, waarna hij tien jaar plaatjesdraaier bij bar-dancing Wampie was. Nog weer later in onder meer De Buitenpoort en café Het Moment. Daar draait Schmeinck als DJ Kinki Sminki nog steeds.

Natte horeca
,,En verder organiseer ik evenementen in en met de Huissense horeca en draag ik die als gast een warm hart toe’’, glimlacht de eigenaar van de onderneming Hans Schmeinck – communicatie & organisatie. ,,Ik vind het huidige aanbod goed, al mag er van mij nog wel wat bij en mag het wat levendiger. Het aanbod was vroeger relatief behoorlijk groter dan nu, is mij verteld. Vooral de zogeheten natte horeca was rijkelijk aanwezig. Die krijgt dan ook veel ruimte in het boek.’’
Schmeinck werkt op het gebied van research samen met de Historische Kring Huissen. ,,Daar is enorm veel kennis en een dito archief. Verder roep ik iedereen op om tips, weetjes, verhalen en foto’s te mailen naar hansschmeinck@gmail.com.’’

Op termijn volgt nog een Facebookpagina over de (historie van de) Huissense horeca, waar Schmeinck
allereerst zijn vorderingen zal delen. Het boek moet in oktober 2017 af zijn. ,,Dan zit ik zelf 30 jaar in de horeca. Perfect moment voor de boekpresentatie.’’