Omroep Lingewaard

Sporten, hoe gaat dat nu?

 

Veel sportclubs, sportscholen en andere sportverenigingen in Lingewaard zijn op dit moment gesloten of beperkt open. Hoe gaan zij daarmee om in deze moeilijke tijd? 

Veel sportactiviteiten vinden nu buiten plaats. In een groep binnen sporten is nu nog verboden. De regels van de Rijksoverheid zijn nu verdeeld in leeftijdsgroepen. Zij geven het volgende aan. Kinderen tot en met 12 jaar, zijn niet verplicht 1,5 meter afstand te houden tijdens het sporten, omdat het risico daar minimaal is. Het sporten is wel georganiseerd en met begeleiding, maar er is geen maximale groepsgrootte. 

Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar geldt hetzelfde, alleen moeten zij wel 1,5 meter afstand houden, maar vanaf 1 juni vervalt die regel. Dan mag iedereen tot en met 18 jaar weer trainen zonder 1,5 meter afstand te houden. De gehele jeugd mag dan weer met contact trainen. Veel sportactiviteiten zullen dan ook weer doorgaan zoals vanouds.

Volwassenen kunnen ook sporten, zolang ze 1,5 meter afstand houden. Competities daarentegen gaan niet door tot en met 1 september en kantines en kleedkamers blijven dicht.

Iedereen kan dus blijven sporten. Vooral de jeugd, zelfs als hier het geld niet meer voor is. Het ‘Jeugdfonds Sport Cultuur’ betaalt de sportcontributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar die om financiële redenen niet kunnen sporten of geen lessen kunnen volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool of muziekschool.

Veel sportclubs gaan gewoon door met de trainingen en lessen alleen op aangepaste wijze. Met kleinere groepen, afwijkende tijden, andere oefeningen en lettend op de hygiëne en de afstand. 

Sportscholen zijn op dit moment allemaal gesloten, omdat er volgens het RIVM nog teveel onduidelijk was hoeveel besmettingsgevaar er is in een sportschool. Gelukkig voor de sportscholen mogen zij 1 juli weer open. Zij moeten daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Daarnaast mogen de sportkantines dan ook weer open.

American Style Squash & Fitness in Gendt, geeft zoveel mogelijk lessen nu in de buitenlucht. Zoals Kickboxen, Zumba, Spinning en Fitness. De fitnessapparaten staan nu onder een tent naast het gebouw. Met deze oplossing kunnen alle activiteiten gewoon doorgaan. 

Sportsereen, de sportclub in Huissen heeft op dit moment buiten- en zwemactiviteiten. Zoals fitness en groepslessen als Zumba en Yoga. Zwemmen mag volgens het RIVM ook, zolang de 1,5 meter in acht wordt genomen. Dus baantjes zwemmen en Aquarobics gaat ook gewoon door. 

Laco Sportcentrum Bemmel, is dus ook nog steeds open om te zwemmen. Zo kunnen de kinderen blijven oefenen met het behalen van hun zwemdiploma`s.

Voetbalclubs RKHVV, Jonge Kracht, De Bataven, SV Angeren, SC Bemmel en de GVA zijn op aangepaste wijze weer gestart met hun trainingen. Vanaf 11 mei kunnen de senioren ook weer trainen. 

Aangezien het seizoen er bijna op zit, zullen deze trainingen niet lang meer doorgaan. Veel clubs hopen in het nieuwe seizoen op een frisse start, waar iedereen weer kan trainen met de juiste naleving van de regels van het RIVM.

Als u zelf wilt gaan sporten kan dat natuurlijk ook. Het RIVM adviseert wel, dat risicogroepen dat niet doen, u 1,5 meter afstand houdt en als u ziek bent of klachten hebt uiteraard thuis blijft.

 

Bronnen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

  • websites van de genoemde sportverenigingen