Omroep Lingewaard

Winterslaap…

“Mam, heb je even tijd om me te helpen met een opdracht voor Duits?” was de vraag van dochterlief toen ik thuiskwam van dienst nummer twee van de drie afgelopen woensdag. Het liefst had ik even op de bank neer willen ploffen, maar dat zat er sowieso niet in want de aardappelen stonden weliswaar op maar er moest ook nog kip gesneden en gebakken worden met het verzoek of ik dat even kon doen. “Nou vooruit dan maar” verzuchtte ik terwijl ik me bij het snijden van kipfilet nummer één liet informeren over wat er voor Duits gedaan moest worden. Een half A4-tje over je huisdier. Wat voor een soort, de naam, hoe je aan het dier bent gekomen. Hoe je deze verzorgt, wie wat doet en welke huisdieren je nog meer zou willen hebben en dat allemaal in het Duits, uiteraard met de goede naamvallen. Met de zin “ik sta nu ruim een acht gemiddeld en wil niet dat dit naar beneden gaat door zo’n stomme opdracht” werd de druk nog een beetje opgevoerd. Dus na het eerste deel kip verlegde ik mij aandacht naar de kat om via een weigerende printer uiteindelijk weer terug te keren naar kipfilet deel twee.

Tijdens het avondeten meldde zoonlief dat de geplande staking in het basisonderwijs aanstaande dinsdag definitief doorgaat. De leraren gaan op de bres voor meer loon. “Wij hebben er voor gekozen om deze dag te gebruiken voor het verlagen van de werkdruk” las ik later in de mail. Met andere woorden. Een dagje vrij voor zowel leerlingen als de leraren?

Ook hier zou ik er weleens een dagje staking tegenaan willen gooien. Buiten het feit dat ik buiten de diensten van overdag minimaal twee maar soms ook weleens vier avonden per week aan het werk ben alsmede de weekenden en vele feestdagen, moet thuis de boel ook nog draaiende gehouden worden. Het onderwijs maakt dat de werkdruk hier af en toe ook flink op kan lopen. Als dochterlief een toets in het vooruitzicht heeft, wordt mama vriendelijk doch dringend verzocht een proefwerk van de te leren stof te maken zodat duidelijk wordt welke onderdelen er al goed inzitten en welke er nog aandacht behoeven. “Jij kan dat zo goed mam.”  Biologie, Engels, aardrijkskunde, geschiedenis ongewild doorloop ik de door mij ooit geleerde stof nogmaals door om dochterlief te helpen. Rekenformules moet ik uit mijn hersenen opdiepen en het internet moet regelmatig afgestruind worden naar plaatjes voor bij een werkstuk of presentatie. Ook het overhoren van de vocabulaires van diverse talen behoort tegenwoordig tot mijn takenpakket. Het onderwijs zorgt er ook voor dat ik doordeweeks altijd op tijd naast mijn bed moet staan, of ik nu vrij ben of niet en bij hoge uitzondering mag ik ook nog weleens  als taxichauffeur fungeren met ritjes van en naar school.

En dan hadden we deze week nog de surprises en gedichten. Ook daar is menig uurtje in gaan zitten. Verder is het de tijd van het jaar dat de rapporten mee naar huis komen en er dus ouderavonden ingepland moeten worden. Goed kijken op welke avond we wel kunnen en welke niet en ook nog een voorbereiding hierop voor dochterlief middels het invullen van een vragenformulier.

Bovendien worden we ook geacht de kerstmarkt te komen bezoeken bij de één op school en de Kerstviering bij te wonen bij de ander.

Uiteraard doe ik wat in mijn mogelijkheden ligt om mijn kinderen zo goed mogelijk door hun schooltijd te loodsen maar naarmate ook ik een dagje ouder wordt, merk ik dat het best wel wat energie vreet om alle ballen hoog te houden.

Dus zoals ik zei. Ik denk dat ik ook maar eens een dagje in ga plannen die ik geheel ga wijden aan het verlagen van mijn werkdruk. En wees niet bang, ook ik zal deze plannen tijdig aankondigen zodat er passende maatregelen genomen kunnen worden alhier.

Even geen pannen op het fornuis. Geen huishoudelijke klusjes, geen leerstof. Geen afspraken. Een dagje zonder thuiszorg en zorg thuis. In plaats van alle ballen hoog houden even helemaal geen bal doen. Ik vind het een goed plan. Al zal het vast geen loonsverhoging opleveren, af en toe heeft een mens het nodig om even helemaal niets te moeten. En wie weet plak ik er wel een flitswinterslaap aan vast. Maar eerst nog even een formulier invullen met dochterlief voor de komende ouderavond en oja de kerstboom moet ook nog gezet worden. Een wintergaap ontglipt me. Werk aan de winkel.

Een fijn winter(slaap)weekend allemaal