Omroep Lingewaard

Mogelijk een XXL-distributiecentrum in Lingewaard

Lidl neemt een XL distributieloods in het Overbetuwse Park 15 in gebruik. Gemeente Lingewaard kijkt geïnteresseerd toe. Groot, groter grootst, waar ligt de grens?

‘Knoop 38’ is het gebied tussen Oosterhout en Elst, gevormd door Park15 en de geplande railcontainerterminal bij de afslag van de snelweg. Dit gebied is door de provincie bestemd om megagrote loodsen van meer dan 4 hectare een plaats te bieden.
Er staan al blokkendozen ter grootte van vier voetbalvelden bijvoorbeeld voor Nabuurs (Mars/Heinz) en Lidl. 

Gemeente Lingewaard

Wethouder Helga Witjes (VVD) zou, zodra de A15 doorgetrokken is, een dergelijk centrum verwelkomen bij de A325, afslag Bemmel/Huissen. En met haar een meerderheid van de gemeenteraad.

Er zijn ook kritische geluiden. Carla Claassen raadslid van de SP twijfelt aan de geboden werkgelegenheid, zij ziet eerder robots, en Oost-Europeanen de extra werkplekken vullen. Om nu veel verkeer te trekken naar stenen vlaktes met grote raamloze blokken erop midden in weilandgebied?
Ook Groen Links meent dat het landelijk aanzicht er niet op vooruit gaat met grote gebouwen van wel 15 meter hoog. D66 vindt dat het wegennet rond Huissen het verkeer van zoveel nieuwe bedrijven echt niet aankan.

Extra punt in overweging vóór het bedrijven park zou het financiële plaatje zijn. Verkopen van de bedrijfsgronden levert aardig wat op, en wat te denken van de jaarlijkse onroerendgoedbelasting. Een bruikbaar argument voor de voorstanders.

Mag het ietsje meer zijn?

De grootte van de loodsen is ook een punt van discussie. Vier hectare bedrijfsoppervlak is toegestaan theoretisch. Maar wanneer een bedrijf iets meer ruimte wil, is dat volgens wethouder Witjes geen reden om het te laten lopen.  Waar dat ietsje meer naar toe leidt? Diverse fracties zetten een vraagteken bij de limiet maximaal 4,5 hectare of zelfs 5 of nóg meer? Maar een concrete grens is nog niet gesteld.